UNIKATE BARANKI VIDEĆE CEO SVET: Radovi Olje i Jasne na svetskoj izložbi u Dubaiju! (FOTO)

B.Dabić

17. 10. 2021. u 08:33

NA svetskoj izložbi, "Ekspo 2020 Dubai" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gde je sve sa prefiksom "naj", našli su se radovi dve Baranke: Olje Fatić i Jasne Brnjade.

УНИКАТЕ БАРАНКИ ВИДЕЋЕ ЦЕО СВЕТ: Радови Оље и Јасне на светској изложби у Дубаију! (ФОТО)

Jasna Brnjada, Foto B. Dabić

Biti deo događaja koji je najavljen kao jedan od najvećih svetskih događaja ove godine u svetu, velika je čast za dve kreativne žene iz Bara koje izrađuju unikatne predmete.

- Bogato kulturno i prirodno nasleđe Bara i Crne Gore su izvori iz kojih crpim ideje. Na izložbi "Ekspo" su heklane lutkice: žaba Kiki koja predstavlja nacionalni park Skadarsko jezero i ovčica Bela koja predstavlja NP Durmitor. Naravno, presrećna sam što su moji radovi deo predstavljanja Crne Gore na svetskoj izložbi u Dubaiju - kazala je Olja Fatić, autorka Brenda O.Kreacija.

Fatićeva u celom procesu izrade igrački, pa do pakovanja, koristi prirodne materijale:

Foto Novosti

- Igračke radim od 100 odsto pamučnog konca, a punjene su antialergijskim silikonskim vlaknom, svi delovi su dobro ušiveni, a detalje kao što su oči, nos, vezem kako bi sve bilo bezbedno za mališane. Inspirisana morem, mornarima, i ribarima, nastale su lutkice pomorci. Predstavnik barskog zaleđa je magarence Gavro.

Uz igračke su osmišljene i zanimljive, edukativne priče, kratki putopisi koji na dopadljiv način dočaravaju Crnu Goru.

- Učešće na konkursu imalo je za cilj da se na inovativan i kreativan način prikaže naša zemlja. Poziv je upućen preduzetnicima, stvaraocima, startapima, organizacijama i drugim privrednim subjektima koji kroz kreativni izraz iz oblasti dizajna suvenira, tekstila, umetničkih radova, prehrambenih i kozmetičkih proizvoda valorizuju potencijale, lepote i specifičnosti Crne Gore. Konkurisala sam i moji radovi su izabrani za svetsku izložbu - kazala je Jasna Brnjada čiji je "Čarobni svet kamenčića" u Paviljonu Crne Gore deo izložbe u Dubaiju.

Olja Fati, Foto Novosti

Za unikatne umetničke radove Brnjada koristi uglavnom kamen sa crnogorskih plaža i druge prirodne materijale u kombinaciji sa likovnim tehnikama. Na njima dominiraju motivi iz Crne Gore.

Olja Fatić i Jasna Brnjada svojim radovima skrenule su pažnju javnosti i ranije kroz projekte NVO "Klaster turizma i kreativne industrije" Bar.

Održivost

IZ Ministarstva ekonomskog razvoja je navedeno da se Paviljon Crne Gore nalazi u tematskom distriktu "Održivost". U galerijskom prostoru veličine 200 metara kvadratnihje postavljena je izložba pod nazivom "Blagosloveni prirodom".

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april