BARELJEFI ZA CRVENOARMEJCE: Grad Lipeck podiže spomenik sovjetskim vojnicima poginulim za oslobođenje Kruševca u Drugom svetskom ratu

S. BABOVIĆ

05. 10. 2021. u 10:07

RUSKI Lipeck, grad-pobratim Lazarevog grada, pokloniće Kruševcu spomenik sa bareljefima "Vojnik", "Plamen" i "Orden pobede" u čast poginulim vojnicima Crvene armije prilikom oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

БАРЕЉЕФИ ЗА  ЦРВЕНОАРМЕЈЦЕ: Град Липецк подиже споменик совјетским војницима погинулим за ослобођење Крушевца у Другом светском рату

Izgled spomenika pre dorade, Foto GU

Ovaj spomenik biće narednih dana postavljen pored postojećeg obeležja crvenoarmejcima na Rasini, na kojem su ispisana imena nastradalih oslobodilaca. Tri bareljefa su već stigla u Kruševac, a radnici već pripremaju postolja gde će uskoro početi njihovo postavljanje.

- Inicijativu za podizanje spomenika sa bareljefima podneli su, 21. februara 2020. godine, Lipecka regionalna javna organizacija "Savet veterana vazduhoplovnih snaga i ratnih veterana" i Srpski savez veterana "Borbeno bratstvo Srbije". Spomenik predstavlja spomen-obeležje sačinjeno od postamenta i tri bareljefa - navodi se u odluci koju je nedavno usvojila Skupština Grada Kruševca.

Motivi "Vojnik", "Plamen" i "Orden pobede", Foto Gradska uprava

Foto Gradska uprava

Lipeck je platio troškove izrade, a snosiće i troškove dopremanja i postavljanje obeležja, dok je obaveza Grada Kruševca da izradi strukturu za spomenik.

Autor ova tri bareljefa za oslobodioce je Krivopuskov Genadij Vasiljevič, sin vojnog veterana, priznat autor u Lipecku. I za ovaj grad, kako se vidi iz dopisa njegove gradonačelnice Evgenije Jurijevne Uvarkine, podizanje obeležja crvenoarmejcima u Kruševcu predstavlja važan događaj.

- Već niz godina održavamo prijateljske odnose sa Kruševcem u cilju međusobne komunikacije, razmene iskustava i dostignuća, upoznavanja sa istorijskim i kulturnim nasleđem naših bratskih gradova - napisala je Uvarkina.

Na Dan pobede, 9. maja, u Kruševcu, predstavnici grada i delegacije boračkih organizacija redovno polažu vence i na Spomenik crvenoarmejcima pored kojeg će se naći bareljefna obeležja.

Ilija Omić, predsednik Subnora u Kruševcu, često je govorio o ruskim žrtvama za oslobođenje.

- Prvo su stradala trojica vojnika, u Kapidžiji, potom njih 13 u Kruševcu, a mrtvog vojnika našli su i u Lazarici, gde imamo poseban spomenik - kaže Ilija Omić. - Rusi su nam, nesporno, uvek priticali u pomoć, kroz vekove.

Pripreme radovi na Rasini , Foto S. Babović

Ugovor o bratimljenju sa Lipeckom potpisan je na Vidovdan 2016. godine. Tri godine kasnije, delegacija ovog grada uručila je odlikovanja ratnim vojnim invalidima Kruševca, potpisan je Sporazum o saradnji organizacija veterana, a saradnja je ostvarena i na nivou regionalnih privrednih komora.

NI TRAGA OD STAROG BRONZANOG RATNIKA

PRILIKOM bratimljena Lipecka i Kruševca, dotaknuta je i tema restauracije Spomenika vojnicima Crvene armije, koji je bio podignut posle Drugog svetskog rata. On je, međutim, šezdesetih godina prošlog veka uklonjen tokom rekonstrukcije glavne ulice i izgradnje hotela "Rubin". Bronzani ratnik, kao i pojedini delovi spomenika čuvani su u depou Gradskog muzeja do osamdesetih godina, ali gde je taj monument danas, kako nam je predočeno, nije poznato.

SREDIŠTE OBLASTI NA VORONjEŽU

GRAD Lipeck je administrativno središte Lipecke oblasti u ruskom Centralnom federalnom okrugu. Nalazi se na obalama reke Voronježa koji je u slivu Dona, oko 508 kilometara jugoistočno od Moskve. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u samom gradu je živelo više od 500.000 stanovnika.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a