JESEN STIGLA, A GROZDOVI ZRELI: U Rogljevačkim vinogradima kod Negotina održana "Krajinska berba"

S. M. JOVANOVIĆ

08. 09. 2021. u 12:34

DEVOJKE i mladići u narodnim nošnjama, meštani Rogljeva i njihovi gosti, mnogobrojni turisti, poštovaoci tradicije, zdravičari, folklorne grupe, poznavaoci dobrih vina i zaljubljenike u Negotinsku krajinu okupila je čuvena "Krajinska berba". Sve je jasno: jesen stigla, a grozdovi zreli...

ЈЕСЕН СТИГЛА, А ГРОЗДОВИ ЗРЕЛИ: У Рогљевачким виноградима код Неготина одржана Крајинска берба

TRADICIJA Gaženje prvih grozdova, Foto S. M. Jovanović

Osveštanjem vinograda svečano je započela berba grožđa i ozvaničena nova sezona proizvodnje vina. Skidali su se zreli grozdovi, a zrna muljala opet kako tradicija nalaže - bosim devojačkim nogama.

Ponovo su se pripovedale i priče o vremenu kada su vina iz ovih krajeva putovala u Francusku i služena na evropskim dvorovima. I kako se "božjim nektarom" iz Negotinske krajine snabdevala između dva rata cela Jugoslavija.

Foto S. M. Jovanović

- Ranije su ovde bile brvnare i čatmare, a posle filoksere vinogradari su smogli snage da obnove vinograde. Rogljevačke pimnice ili pivnice kako ih meštani zovu, su autohtone. Meštani su spoznali da su im potrebne, gradili ih ukopane u zemlju i u njima čuvali vino na istoj temperaturi cele godine. Za to vreme, krajem 19. veka, to su bili i prvi moderni podrumi u Srbiji - priča nam istoričar Božidar Blagojević.

Sa svojim plodnim vinogradima, kamenim gradom vina na brdu iznad sela, Rogljevo je i danas jedno od najzanimljivijih vinogorskih rejona u kojem se prodaju tradicionalno spravljana vina, sada i uz moderniju tehnologiju. Ima ovo mesto i svoja etno-domaćinstva i dobre domaćine. Ima i svoje vinograde i nove zasade...

- Rogljevu najviše nedostaju ljudi, sve drugo ima. Osnovno nam je da zadržimo mlade, da pokažemo da imamo potencijala, da razvijamo seoski, vinski turizam - kaže Barbara Radosavljević, članica Udruženja "Rogljevačke pivnice".

Foto S. M. Jovanović

 

Uz podršku brojnih sponzora, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, i Opštine Negotin, ovogodišnju "Krajinsku berbu" podržao je i program "EU za tebe - za kulturno nasleđe i turizam" koji finansiraju EU i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ.

- Svi smeštajni objekti su puni, vino se prodaje, vino se pije. Mnogo gostiju je tu i pored svega što naš projekat čini, a to su grantovi, infrastrukturne mere i jačanje ljudskih kapaciteta, mislim da je važno podržati događaje kao što su ovi jer promovišu ovaj region i šalju lepu sliku. Iskreno se nadam da će biti što više ovakvih manifestacija - rekao nam je Tomislav Knežević, vođa programa EU.

NAJLEPŠE I NAJVREDNIJE BERAČICE

DOMAĆINI su po tradiciji izabrali i najlepše beračice. U konkurenciji 24 devojke pobedila je Magdalena Milovanović (16) iz Negotina. Prva pratilja je Barbara Bogdanović (21) iz Kobišnice, a druga Anđela Janković (18) iz Rogljeva. Titulu najšarmantnije beračice ponela je Marina Marinković (22) iz Jabukovca, a najvrednije Elena Martinović (12) iz Veljkova. Specijalnu nagradu žirija osvojila je Natalija Ramić (19) iz Zaječara, a nagradu za najmlađu beračicu sedmogodišnja Anđela Miljković iz Jabukovca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!