DRAGULJI KRALJA KTITORA: Međunarodni naučni skup o velikom srpskom vladaru u Skoplju

M. Stančić - Od stalnog dopisnika Skoplje

07. 09. 2021. u 13:46

POVODOM 700 godina od upokojenja kralja Milutina (1282-1321), Univerzitet u Kragujevcu u okviru projekta EuroWeb COST Action (19131), Institut za liturgiku i crkvenu umetnost Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Koč Univerzitet u Istanbulu, Institut za strategijska istraživanja Srbije i Srpski kulturno-informativni centar SPONA iz Skoplja, uz blagoslov SPC, organizuju međunarodni naučni skup "Kralj Milutin i doba Paleologa: Istorija, književnost, kulturno nasleđe".

ДРАГУЉИ КРАЉА КТИТОРА: Међународни научни скуп о великом српском владару у Скопљу

Plakat sa likom kralja Milutina, Foto Hadži M. Vujičić

Uoči ovog velikog skupa, koji će se, onlajn, održati od 24. do 26. oktobra u Skoplju, objavljena je istoimena monografija na tri jezika: srpskom, makedonskom i engleskom. Ona sadrži rezimee 78 radova naučnika iz  celog sveta: Srbije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Italije, BiH, Severne Makedonije, Kipra, Grčke, Kanade, SAD, Francuske, Španije, Turske, Rumunije i Nemačke.

Doc. dr Jasmina S. Ćirić, Foto Hadži M. Vujičić

- Početkom 14. veka na jugu srpske srednjovekovne države, obimno su se razvili graditeljstvo, monumentalno slikarstvo i književnost, što je okupilo najbolje majstore tog vremena, koji su dolazili iz vodećih umetničkih centara. Uporedo sa ratovanjem, kralj Milutin se vezuje i za umetničku, kulturnu i duhovnu snagu Romejskog carstva dinastije Paleologa. Epoha kralja Milutina, obimom umetničkih dometa, predstavlja vrhunac stvaranja u srpskom i romejskom kulturnom kontekstu - kaže, za "Novosti", dr Jasmina S. Ćirić, iz Organizacionog odbora skupa.

Od ukrasnog veza do zadužbina

TEME skupa vezane su za istoriju, arhitekturu, slikarstvo, odevanje i identitet između Carigrada, Istoka i Zapada, bogoslužbeni tekstil, pitanje vladarskog groba, svetosti i ikonografije, arhivistiku, književnost, vez, crkveno pojanje, kao i za percepciju kulta kralja Milutina u vreme turske vlasti sve do savremenog doba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)