BOJAMA MENJA DEČJI SVET: Vaspitačica Radmila Nedeljković kreativnom likovnom izražavanju podučava najmlađe Trsteničane

S. BABOVIĆ

12. 08. 2021. u 14:28

RADMILA Nedeljković (39) iz Trstenika jedinstvena je vaspitačica u Srbiji.

БОЈАМА МЕЊА ДЕЧЈИ СВЕТ: Васпитачица Радмила Недељковић креативном ликовном изражавању подучава најмлађе Трстеничане

Foto Privatna arhiva

Specijalista likovnog vaspitanja, decu uči kreativnosti kroz boje, pomaže im da se izraze crtežom i slikom. Koliko uspešno to radi, pokazuje to što je za manje od šest godina kroz mnogobrojne aktivnosti njenog "Centra u boji" prošlo oko 3.000 trsteničke dece uzrasta od tri do 16 godina!

Taj rezultat prepoznalo je i Ministarstvo prosvete i Radmilu je ovog leta nagradilo nacionalnim priznanjem za dopirnos unapređivanju likovne umetnosti i kulture u Srbiji.

Samo je u protekloj godini 12 mališana o čijem talentu brine osvojilo republičke nagrade.

- Rano sam se zainteresovala za vaspitavanje putem umetnosti, koja razvija mišljenje, podstiče motoriku i jača intelektualne potencijale najmlađih - kaže Radmila za "Novosti". - Udruženje "Centar u boji" osnovali smo 2015. i od tada smo organizovali desetine radionica. U projektima je učestvovalo oko 3.000 dece, od svih njih i ja učim, kao što i oni uče od mene.

A zbog čega je Radmilin originalan rad toliko popularan među decom u Trsteniku? Primer projekta zbornika radova "Zavičajna kuća", koji je danas u trajnom vlasništvu Društva likovnih pedagoga, to najbolje objašnjava.

- Ideja mi je bila da deci približim kulturu i istoriju rodnog kraja, pa smo zajedno obilazili arheološke lokalitete, manastire, izložbe u Narodnom univerzitetu o našoj srednjovekovnoj tradiciji. Potom su mali umetnici, već inspirisani, oslikavali svoje doživljaje iz bogatog nasleđa - priča Radmila.

Tako je nastala "Zavičajna kuća". U njoj se na svakoj stranici vidi da deca odlično barataju jezikom umetnosti.

- Među mališanima nalazimo i prepoznajemo talente, koji se dalje ozbiljnije uključuju u rad Udruženja - objašnjava umetnica.

- Da ih prepoznam, mnogo razumevanja imam i od stručnih saradnika Narodnog univerziteta, učitelja, nastavnika, opštine. Važna je i podrška roditelja, a možda najvažnije je da se sa decom odlično razumem.

UMETNIK Radmila Nedeljković, Foto Privatna arhiva

Radmilini đaci su do sada izlagali u kulturnim centrima širom Srbije, Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu, na izložbama Društva neuronauke, u rodnom Trsteniku. Među osvojenim nagradama njenih učenika su i Gran-pri na Međunarodnom festivalu u Vojvodini, nagrade za dizajn na Međunarodnom bijenalu umetničkog dečjeg izraza "Budi" u Pančevu. Za izuzetan doprinos umetnosti i kulturi Trstenika, sagovornici "Novosti" dodeljena je i Oktobarska nagrada 2018. godine. Stiže da se bavi i humanitarnim radom, učestvovala je i u projektima Ministarstva zdravlja i više fondacija. Vodi i školu slikanja. Ovih dana je sa decom radila u najlepšem ateljeu na otvorenom u Trsteniku, na obali Zapadne Morave.

VAN GOG OD SUNĐERA

OVE zime Radmila i njeni đaci radili su projekat "Van Gog". Na osnovu čuvene slike "Zvezdana noć" deca su izrađivala različite elemente kompozicije (Mlečni put, Mesec, čemprese, zvezde) najpre kroz skicu, a potom i korišćenjem različitih tehnika. Dečje viđenje dela holandskog slikara prikazali su uz pomoć kartona za jaja ,sunđera, papira...

SVAKO DETE JE VAŽNO

DA bi što više dece naučila da se izražavaju kroz slike i da bi u praksi pokazala da nije slučajno specijalizovala "Izražajne forme u savremenoj likovnoj umetnosti kao model za dečje intermedijalne aktivnosti", Radmila Nedeljković je prelazila i po nekoliko stotina kilometara u toku godine. Stizala je i do najzabačenijih moravskih sela i isturenih odeljenja trsteničkih škola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili