PORODICA ŽIVI OD SOKA I DŽEMA: Primer u Strmostenu, kod Despotovca

Z. GLIGORIJEVIĆ

08. 08. 2021. u 14:21

ČETVOROČLANA porodica Mijatović iz Strmostena, nedaleko od Despotovca, živela je teško od Branišinih povremenih molerajskih, keramičkih i sličnih poslova.

ПОРОДИЦА ЖИВИ ОД СОКА И ЏЕМА: Пример у Стрмостену, код Деспотовца

Foto Z. Gligorijević

Zbog toga se njegova supruga Danka 2019. godine prijavila za bespovratna sredstva Nacionalne službe za zapošljavanje. Dobila je 200 hiljada dinara, kupila mašine za obradu voća i mlevenje i ambalažu. Počeli su skromno. Proizvodili su samo sok od zove, domaću rakiju, projino brašno, med sa orašastim plodovima, kajsijama, brusnicom, smokvama, suvim grožđem i šljivama. Sada imaju široku lepezu proizvoda i stalne kupce.

- Najteže je bilo prve godine, ali nam je keš mnogo pomogao u startu, a onda smo od zarade iz godine u godinu proširivali asortiman. Džemove, sokove, slatko, likere i domaću rakiju isključivo pravimo od našeg, ali i od divljeg voća koje uberemo u podnožju Beljanice. Imamo i svoje koze, pa pravimo kozji sir u maslinovom ulju sa belim lukom, mirođijom, peršunom, origanom i ljutim dodacima. Pripremamo i celokupnu zimnicu - iskrena je Danka.

Foto Z. Gligorijević

Proizvode su najpre prodavali na starim zaprežnim kolima, koja su postavili na imanju Branišinog oca Siniše na ulazu u izletište "Lisine". Onda je vredan i dovitljiv domaćin Braniša, koji se u međuvremenu zaposlio u "Đuli" kao kuvar, uzeo kiosk koji je njegova firma htela da baci i prepravio ga da bi u njemu mogao da skladišti i plasira robu. U sezoni dnevno nabere i po 30 kilograma crvenih vrganja, suši ih i prodaje za 800 dinara po kilogramu.

- Ni moleraj, a ni moja plata od 36.000 dinara nisu dovoljni, pa je ovo način da prehranimo porodicu. Zarada je najbolja preko leta, jer ovuda prolaze ekskurzije, mada je ova godina veoma loša, jer nema turista od kada su otvorene granice. Zimi prodajemo preko interneta, jer imamo registrovano poljoprivredno gazdinstvo "Mijatović" - veli Braniša i dodaje da im pomažu ćerka Lana i sin Kristijan.

TRAVARICA ODMAH "PLANE"

NAJTRAŽENIJA je travarica, rakija sa klekom, anisom, komoračom, hajdučkom travom, matičnjakom, nanom i koprivom, koja se proda čim je stave na tezgu, kažu Mijatovići.

Tražen je i šumski miks - slatko od šumskih jagoda i borovnica, divljih kupina, malina, aronije i crne ribizle.

- Sve kuvam po starinskim receptima, na smederevcu. Radni dan mi traje "od jutra do sutra". Najponosnija sam na slatko od andske jagode, koje uzgajam u bašti i koje nema niko u kraju. Plodovi su žuti, veličine klikera, imaju aromu vanile i ne mogu da se uporede ni sa jednim voćem. Stižu krajem jula. Tražen je i sirup od bobica zove koji snižava holesterol, čisti pluća i leči decu od bronhitisa, što su mi potvrdili korisnici - ponosno će Danka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a