ZA NOVA RADNA MESTA 5,75 MILIJARDI DINARA: Nacionalna služba za zapošljavanje - poziv kompanijama, građanima i lokalnim samoupravama

V.N.

29. 04. 2021. u 18:21

NACIONALNA služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je 13 javnih poziva/konkursa za ovu godinu putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biti uključeno više od 18.000 nezaposlenih lica.

ЗА НОВА РАДНА МЕСТА 5,75 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА: Национална служба за запошљавање - позив компанијама, грађанима и локалним самоуправама

Foto Arhiva

Mere su prvenstveno namenjene realnom sektoru, a za njihovu realizaciju je opredeljeno 5,75 milijardi dinara.

„Pored sredstava koja su izdvojena iz budžeta RS, u sprovođenju mera za podršku zapošljavanju očekujemo i značajno učešće lokalnih samouprava. Prema iskustvu iz prethodnih godina, kada je preko 100 lokalnih samouprava učestvovalo u sufinansiranju lokalnih akcionih planova na svojim teritorijama, planirano je da i ove godine APV, gradovi i opštine izdvoje oko 900 miliona dinara u te svrhe“, ističe direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Mere namenjene za unapređenje znanja i veština.

Kada su mladi u pitanju, težište je na osposobljavanju za rad u struci, kroz meru stručne prakse bez zasnivanja radnog odnosa i pripravništva za nezaposlena lica sa srednjim, odnosno visokim obrazovanjem, uz zasnivanje radnog odnosa. Osposobljavanje za rad se sprovodi i kroz sticanje praktičnih znanja, a ova mera podrazumeva obavljanje konkretnih poslova kod poslodavca, uz zasnivanje radnog odnosa.

Ukoliko na evidenciji NSZ nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama, poslodavac može konkurisati za sprovođenje obuke na zahtev poslodavca, uz obavezu da zasnuje radni odnos sa najmanje 50 odsto polaznika koji sa uspehom završe obuku.  Pod odgovarajućim uslovima, poslodavac može realizovati i obuku za potrebe zaposlenog radi sticanja dodatnih znanja i veština.

ROKOVI ZA ZAHTEVE

NAJVEĆI broj javnih poziva/konkursa biće otvoren do 30. novembra, dok je rok za podnošenje zahteva za učešće u merama namenjenim podsticanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom 31. decembar. Potencijalni izvođači javnih radova treba da podnesu zahteve do 10. maja. Zahtevi za samozapošljavanje podnose se do 17. maja. Rok za dostavljanje zahteva od strane lokalnih samouprava je 5. maj ove godine.

Podrška zapošljavanju

Poslodavcima su na raspolaganju subvencije za zapošljavanje teže zapošljivih lica, pri čemu visina dodeljenih sredstava zavisi od kategorije lica koje se zapošljava i stepena razvijenosti lokalne samouprave.

Pomoć za pokretanje samostalne delatnosti NSZ daje nezaposlenima kroz dodelu subvencije za samozapošljavanje.

Posebna podrška predviđena je za poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva, kroz subvenciju zarade, kao i osobe sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima, kroz refundaciju troškova zarade za radnog asistenta i/ili troškova prilagođavanja radnog mesta. Poslodavci se mogu prijaviti i za organizovanje javnih radova, radi ostvarivanja određenog društvenog interesa i angažovanja teže zapošljivih lica, prvenstveno u manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave. Kada je u pitanju angažovanje osoba sa invaliditetom, javni radovi se sprovode u svim područjima, nezavisno od stepena razvijenosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)