SRBIJA FREE BUSINESS ZONA: Biznismeni iz Srbije i sveta mogu bez PCR-a u našu zemlju

J. Su. - S. B.

27. 01. 2021. u 11:11

POSLOVNI ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS), od 21. januara granicu mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike.

СРБИЈА FREE BUSINESS ЗОНА: Бизнисмени из Србије и света могу без ПЦР-а у нашу земљу

Foto P. Milošević

Na inicijativu PKS, Vlada Srbije je stranim i domaćim državljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u Srbiju, omogućila da pređu granicu uz prethodnu najavu Komori, a da naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, pribave i dostave negativan brzi antigenski test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od referentne laboratorije Republike Srbije.

"Srbija je, i u ovim okolnostima, kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, našla način da uz uvažanje epidemioloških mera, poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama koje ovde posluju i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju, olakša poslovanje, uz podršku Privredne komore u obavljanju potrebnih formalnosti", izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS.

Čadež je podsetio da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i izrazio nadu da će primer Srbije slediti i druge države, kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, završavale poslove uz što manje troškova i gubitka vremena i iz pandemije izašle sa što manje posledica.

Region bez ograničenja

NOVE procedure neće se primenjivati na one koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

Po novim pravilima, vlasnici, menadžeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razlogadođu u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, izdat od referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova, prethodno će najaviti svoj dolazak Privrednoj komori Srbije koja će o tome blagovremeno obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice. Po ulasku u zemlju radiće brzi antigenski test u srpskoj referentnoj laboratoriji, dostaviti ga Komori i ukoliko je negativan, nastaviće planirane aktivnosti.

Za najavu dolaska, sve potrebne informacije i podršku potrebno je da se obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju, posredstvom imejla: inocovid19@pks.rs.

Svi oni koji imaju negativan PCR test na virus SARS-Cov-2, izdat od referentne laboratorije države iz koje dolaze, ne stariji od 48 sati, mogu da uđau u našu zemlju bez prethodne najave PKS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega