PRIVREDA SRBIJE SE VRAĆA NA TEREN RASTA: Prelazak na zelenu energiju i vodonik najznačajnije pitanje za ekonomiju

V.N.

30. 06. 2021. u 10:22

SKUPŠTINA Privredne komore Srbije izabrala je 25 članova Upravnog odbora u čijem su sastavu privrednici koji vode najznačajnije kompanije i predstavljaju sve ključne segmente domaće ekonomije.

ПРИВРЕДА СРБИЈЕ СЕ ВРАЋА НА ТЕРЕН РАСТА: Прелазак на зелену енергију и водоник најзначајније питање за економију

Foto Dragan Kujundžić

Sastav Upravnog odbora odražava strateško opredeljenje PKS da predstavnici svih sektora privrede vode nacionalnu poslovnu asocijaciju, odlučuju o ključnim pravcima njene politike i da svojim inicijativama doprinose kreiranju propisa važnih za privredu i razvoj ekonomije.

Četvorogodišnji mandat na mestu predsednika Skupštine PKS poveren je Milošu Neneziću (Trayal Korporacija), dok je Sanda Savić ("Hemofarm") izabrana za zamenicu predsednika Skupštine Privredne komore Srbije.

Govoreći o makroekonomskim pokazateljima, predsednik PKS Marko Čadež je rekao da se, nakon krizne 2020, privreda Srbije vraća na teren ekspanzivnog rasta i da je u 2021. procenjena stopa rasta BDP šest odsto, a u 2022. 4,5 odsto.

"Najveća tehnološka tranzicija koja očekuje Srbiju u narednih 30 godina je postepen prelazak na upotrebu vodonika kao goriva budućnosti", rekao je Čadež.

Kompanije članice novog UO Privredne komore Srbije

Prema njegovim rečima očekuje se predlog uredbe Evropske komisije o tzv. taksi na ugljenik na granici od koje će zavisiti da li će naša privreda biti konkurentna, da li će naši proizvodi, bilo cement, čelik, poljoprivredne mašine, mleko... moći da budu konkurentni cenom kada ih izvozimo na druga tržišta“.

PKS će sa Ministarstvom energetike i timom eksperata raditi na izradi strategije upotrebe vodonika. Do kraja godine očekuje se i prvi akcioni plan za sprovođenje. Na sednici Skupštine PKS potpredsednica Vlade i ministarka energetike i rudarstva prof. dr Zorana Mihajlović predstavila je Strategiju razvoja energetike do 2040. sa projekcijama do 2050.

Organizovana je i postavka domaćih proizvoda koji su nosioci žiga „Čuvarkuća“ u okviru projekta PKS „Stvarano u Srbiji“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024