VUČIĆ U POSETI ČEŠKOJ: Predsednik sa Zemanom i Vondračekom - u planu i sastanci sa brojnim privrednicima

Novosti online/Tanjug

18. 05. 2021. u 10:33

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić naredna dva dana u poseti je Češkoj republici.

ВУЧИЋ У ПОСЕТИ ЧЕШКОЈ: Председник са Земаном и Вондрачеком - у плану и састанци са бројним привредницима

Foto: Printskrin

Danas u 11 časova biće održana Ceremonija svečanog dočeka u Praškom zamku.

Nakon toga, uslediće tet-a-tet sastanak predsednika Republike Aleksandra Vučića i predsednika Češke Republike Miloša Zemana.

Za 11.50 planiran je plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Češke Republike predvođeni predsednicima dveju zemalja.

Nakon sastanka u 12.40, predsednik Srbije i predsednik Češke Miloš Zeman obratiće se medijima.

Tokom dvodnevnog boravka u Pragu, Vučić će razgovarati i s brojnim privrednicima zemlje domaćina, najavljeno je iz Predsedništva Srbije.

Inače, poseta predsednika Vučića će u Češkoj biti prva tog ranga od izbijanja pandemije virusa korona.

Za 15.30 časova zakazan je sastanak predsednika Vučića sa predsednikom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike Radekom Vondračekom.

U 18 časova biće održana večera koju u čast predsednika Republike Aleksandra Vučića priređuje predsednik Senata Češke Republike Miloš Vistrčil.

U sredu, 19. maja u 12 časova biće priređen radni ručak koji u čast predsednika Republike Aleksandra Vučića i delegacije priređuje predsednik Vlade Češke Republike Andrej Babiš.

Nakon radnog ručka, u 13.30 predsednika Vučić obratiće se javnosti.

Vučić je prošle sedmice, tokom susreta s ambasadorom Češke Tomašem Kuhtom, rekao da se raduje poseti i susretu sa predsednikom Zemanom, koga ceni kao istinskog prijatelja, posebno njegov čvrst stav po pitanju Kosova i Metohije koji često iznosi u javnosti.

Vučić je na sastanku izrazio zahvalnost za podršku Češke evropskim integracijama Srbije.

Kuhta je rekao da tu posetu u Pragu doživljavaju kao snažnu potvrdu srpsko-češkog prijateljstva i jedinstvenog uzajamnog odnosa dvojice predsednika.

Očekuje se da će tokom posete Vučića Češkoj biti postignuti konkretni ekonomski dogovori na obostranu korist.

Tokom posete Zemana Srbiji 2019. godine potpisana su dva sporazuma o saradnji, u oblasti odbrane i u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (29)

Tasa

18.05.2021. 10:57

Važan susret Srbije i Češke koji obema stranama donosi važne razgovore koji produbljuju bilateralne odnose dveju država i nove ekonomske i poslovne programe i saradnju.