KFOR SE NE POVLAČI: Šef države u Briselu dobio čvrste bezbednosne garancije od Jensa Stoltenberga

D. M.

18. 05. 2021. u 10:00

KFOR se ne povlači sa Kosova i Metohije, svih 30 saveznica NATO, uključujući SAD, posvećeno je ovoj misiji.

КФОР СЕ НЕ ПОВЛАЧИ: Шеф државе у Бриселу добио чврсте безбедносне гаранције од  Јенса Столтенберга

Foto EPA

Ova uveravanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je juče od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, sa kojim se sastao u Briselu.

Šef države nije krio da je zadovoljan razgovorom sa Stoltenbergom i porukama koje je od njega dobio u vezi sa, pre svega, planovima Alijanse i njenih pojedinih članica na Zapadnom Balkanu, ali i odnosom prema našoj neutralnosti.

Vučić je na ovaj važan sastanak u sedištu NATO otišao u atmosferi podignutih tenzija u regionu izazvanih pojedinim najavama da bi jedna velika sila mogla tražiti povlačenje Kfora i Unmika, ali i porukama iz Zagreba da će pomoći formiranje tzv. kosovske vojske i pojačati prisustvo svojih vojnika u našoj južnoj pokrajini.

- Nema promena u planovima Kfora. NATO je posvećen miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ulažemo napore u toj oblasti već decenijama. Misija Kfora je najbolji dokaz tog opredeljenja, jer ona obezbeđuje mirno okruženje, slobodu kretanja za sve na Kosovu na osnovu mandata Saveta bezbednosti UN.

Stoltenberg je još jednom naglasio i da NATO poštuje neutralnost Srbije i da naša zemlja ima pravo da bira svoj put:

- Suočavamo se sa zajedničkim bezbednosnim izazovima, a partnerstvo može doneti korist građanima Srbije. NATO sa Srbijom radi na reformi nacionalnih bezbednosnih struktura, a Srbija radi sa NATO na obuci iračkih vojnih lekara.

Foto AP

Šef NATO ukazao je i da je dijalog najbolja platfrma za pronalaženje rešenja u korist svih građana Kosova, koje bi garantovalo bolju i prosperitetniju budućnost za sve:

- NATO u potpunosti podržava proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Apelovao bih na sve učesnike da u njemu učestvuju konstruktivno.

Vučić je naveo da je u razgovoru sa Stoltenbergom pokrenuo tri važna pitanja, koja zabrinjavaju Srbiju. Jedno od njih je i najava većeg prisustva pripadnika hrvatske vojske na KiM:

- Stoltenberg razume situaciju u regionu i sve naše probleme, iako zastupa 30 zemalja. Ne bih o tome javno govorio, ali sam prilično zadovoljan rezultatima razgovora. Imali smo određenih pitanja o nagađanjima i dobili smo jasan odgovor generalnog sekretara. On je istakao važnost Kfora. Mislim da će to dovesti smirenje u srcima ljudi, ne samo na Kosovu i Metohiji, već u celom regionu.

KBS NA VEŽBAMA U HRVATSKOJ

KAO što je i najavljivano, Zagreb se od juče praktično uključio u obuku tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), čiji će kontingent do 29. maja biti deo multinacionalne vežbe "Laufer 21" u Hrvatskoj. Ovi manevri su deo vežbe "Neposredni odgovor 21", a okviru međunarodne vežbe "Branilac Evrope 21", pod vođstvom američke vojske za Evropu i u kojoj učestvuje 27 zemalja sa više od 28.000 vojnika. Takozvani KBS biće sa 330 vojnika uključen i u manevre koji će se odvijati na teritoriji KiM, a glavne vežbe održavaće se u selu Babaj Boks u opštini Đakovica.

Povodom najava iz Zagreba, šef NATO rekao je da različite države saveznici šalju svoje vojnike u Kfor, da njihov broj varira od situacije do situacije:

- Ali, svi oni uvek moraju da funkcionišu i rade u okviru mandata datog od UN. A bilo kakva promena u misiji Kfora mora da bude dogovorena konsenzusom svih 30 saveznica.

Vučić je naglasio i da je veoma zadovoljan izjavom Stoltenberga da poštuje neutralnost i suverenitet Srbije. On je pozvao generalnog sekretara NATO da početkom oktobra, krajem novembra, kada "pada" 15 godina od našeg učešća u Partnerstvu za mir - poseti Srbiju.

Predsednik Vučić je u Briselu razgovarao i sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

- Dobar razgovor sa Miroslavom Lajčakom u Briselu. Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom. Bez razgovora nema rešenja, a voleo bih da probleme prethodnih i naše generacije, ne ostavljamo našoj deci - naveo je Vučić na instagram-profilu "budućnostsrbijeav".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu