PRE IZBORA HOĆE TV: Završen prvi krug priprema za međustranački dijalog

V. M.

08. 05. 2021. u 18:54

PREDSEDNIK Skupštine Ivica Dačić održao je juče onlajn sastanak sa posredničkom četvorkom Evropskog parlamenta, čime je završen prvi krug pripremnih razgovara u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima.

ПРЕ ИЗБОРА ХОЋЕ ТВ: Завршен први круг припрема за међустраначки дијалог

Foto Tanjug

Kako je Dačić preneo, na ranije održanom sastanku sa opozicionim strankama koje nisu želele da prihvate posredovanje Evropskog parlamenta, dogovoreno da dijalog bude okončan najkasnije šest meseci pre izbora.

Ipak, umesto izbornih uslova, tokom konsultacija sa evroparlamentarcima u prvi plan je izbio zahtev SSP Dragana Đilasa da se dodeli nacionalna frekvencija televiziji koja se, kako je rekao, "profesionalno bavi svojim poslom". Ove reči, u kojima je javnost prepoznala zahtev da se slobodna nacionalna frekvencija dodeli televiziji N1, izazvale su buru među predstavnicima vlasti.

SLEDI RAZMENA PLATFORMI

SLEDEĆI korak u međustranačkom dijalogu je razgovor evropske četvorke sa premijerkom Anom Brnabić i sa radnom grupom koja radi na implementaciji preporuka OEBS, a koju vodi Dejan Đurđević. To je juče najavio Dačić:

- Ja ću im poslati platforme svih stranaka, uključujući i one koje ne žele strano posredovanje. A od njih sam zatražio, što je paradoks, da mi proslede Đilasovu i Jeremićevu platformu. U međuvremenu će oni razgovarati i sa predstavnicima civilnog društva i zemalja članica EU.

Dogovoreno je da se krajem maja sastanemo onlajn, uz očekivanje da se u junu vidimo u Beogradu.

To je juče komentarisao i predsednik države  i lider SNS Aleksandar Vučić, koji je rekao da odluku o tome koji mediji će dobiti nacionalnu frekvenciju odlučuje "struka, a ne tajkuni i političari":

- Taj zahtev govori da neki ljudi doživljavaju politiku kao svoj privatni lopovski biznis iz koga mogu da izvuku desetine i stotine miliona evra kroz sekunde reklama i serije. Kad su oni bili na vlasti, imali ste RTS, tobožnji Javni servis, Pink, Hepi, B92 i Prvu televiziju sa nacionalnim frekvencijama. Oni su im dali frekvencije, a sad se izgleda žale na sopstvene odluke. Hvala im što su rekli da su tajkuni podržavali tajkune, tad su im Željko Mitrović i Peconi (vlasnik Hepija) bili divni, a sad im izgleda više nisu divni.

I Dačić je kazao da se "vidi da nema zahteva da se razgovara o drugim stvarima i unapređenju izbornog procesa, osim o medijima".

Početak dijaloga pokazao je i da se jaz između nekadašnjih partnera iz SzS ne smanjuje. Vuk Jeremić (Narodna) otvoreno je zamerio kolegama iz Đilasovog bloka što su javno izneli svoju platformu i tako, kako je rekao, praktično započeli kampanju za izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VUČIĆ DANAS NA VOJNOJ VEŽBI: Predsednik prisustvuje taktičkoj vežbi Vihor 2024 na poligonu „Pešter“