OVO JE NAJMOĆNIJI BROD NA SVETU: Amerikanci proglasili rusku nuklearnu krstaricu za “strah i trepet mora”

Novosti online

18. 04. 2021. u 13:26 >> 13:41

U SLUČAJU uspešne, ali dugotrajne modernizacije, teška nuklearna raketna krstarica „Admiral Nahimov“ mogla bi postati najmoćniji ratni brod u Ruskoj mornarici, a možda i na svetu, piše vojni analitičar Piter Sučiu u američkom listu „Nešnal interest“.

ОВО ЈЕ НАЈМОЋНИЈИ БРОД НА СВЕТУ: Американци прогласили руску нуклеарну крстарицу за “страх и трепет мора”

Foto: Printskrin Jutjub

-Sve dobre stvari se događaju onima koji čekaju: posle preduzetih napora za modernizaciju 'Admiral Nahimov' će sigurno postati najmoćniji ratni brod u ruskoj mornarici, a možda i na svetu. Biće opremljen raznovrsnim radarima i senzorima, kao i različitim ofanzivnim i odbrambenim naoružanjem- navodi Sučiu.

Autor sumnja u reči šefa Ujedinjene korporacije za brodogradnju (OSK) Alekseja Rahmanova, koji je prošlog leta rekao, da se uskoro očekuje kraj modernizacije krstarice.

-Ratni brod je, u stvari, više vremena proveo na modernizaciji nego na moru. Uzimajući u obzir nedavna kašnjenja, modernizacija bi mogla trajati više od deset godina. Iako je to, možda, odličan ratni brod i jedan od najmoćnijih na svetu, Rusiji još predstoji da ga porine u more i ko zna kada će se to zapravo dogoditi- piše ekspert.

Prošle nedelje je izvor u odbrambeno-industrijskom kompleksu saopštio, da će teška nuklearna raketna krstarica projekta 11442M (šifra „Orlan“) „Admiral Nahimov“ biti predata Ratnoj mornarici Rusije najranije 2023. godine.

Izgradnja broda je počela u maju 1983. godine na Baltijskom brodogradilištu, a već u decembru 1988. godine brod je ušao u sastav mornarice SSSR-a. Brod se prvobitno zvao „Kalinjin“, ali je 1992. godine preimenovan u čast poznatog ruskog admirala Pavla Nahimova, koji je porazio tursku flotu 1853. godine u Sinopu.

„Admiral Nahimov“ je 1997. godine modernizovan, ali zbog finansijskih poteškoća, koje je Rusija imala tih godina, remont se odugovlačio, tako da su radovi faktički započeti tek 2013. godine, navodi američki list. U okviru modernizacije krstarica će dobiti razne vrste projektila i hipersonične rakete „Cirkon“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kocić Marko

18.04.2021. 14:59

Napredovanje svake države u više oblasti,vladavine prava, ekonomiji i ostalim pravcima,treba rezultirati i jačanjem zdravstva,školstva i u ovom slučaju vidimo bezbednosnih snaga,koje su u konačnom i garancija mira i daljeg razvoja.

Posmatrač iz Nemačke

18.04.2021. 20:18

Amerikanci znaju da dobro lažu o novom naoružanju njihovih protivnika, u ovom slučaju Rusije i Kine. Ma koliko da je novo naoružanje savremeno, niko ne isključuje mogućnost ni da su sistemi SAD istovredni kao i ruski ili kineski sistemi, možda čak i da su i masovniji i bolji ali ipak obaveštajne službe SAD lansiraju u javnost strašne priče o nadmoćnosti tuđih oružanih sistema, ratnih brodova, reketnog štita itd. -prave horor priče! Cilj je jasan na taj način tom propagandom oni ubeđuju i Kongres i Senat da se dozvole najvećem vojnom budžetu u istoriji SAD još stotine dodatnih milijardi US $ -kako bi se navodno pariralo Rusima i Kinezima! Sa uspehom! Znači trku o naoružanju potstiču SAD i njihove službe.