POD LUPU I SKUPLJANJE POTPISA: Počele pripreme i za dijalog bez evropskih posrednika, radikali izneli zahtev

V. M.

14. 04. 2021. u 10:36

PRIPREMNI sastanci za međustranački dijalog uz posredstvo EU počinju u ponedeljak, i trajaće do četvrtka, a uskoro bi trebalo da bude zakazan i prvi sastanak stranaka koje o promeni izbornih uslova žele da razgovaraju bez stranih posrednika.

ПОД ЛУПУ И СКУПЉАЊЕ ПОТПИСА: Почеле припреме и за дијалог без европских посредника, радикали изнели захтев

Arhiva

Na "drugom koloseku" dijaloga učešće su, osim predstavnika vlasti, najavili DSS, POKS, SRS i DjB. DSS je već spremio platformu i ona će se samo u jednom detalju razlikovati od one koju je predala grupacija oko SDS i Nove stranke, a u čijoj izradi je i DSS učestvovao. Oni se međutim nisu dogovorili oko zahteva za razdvajanje izbora na svim nivoima, pa te tačke nema u predlogu DSS. Oni smatraju da je taj zahtev samoubilački, jer većina stranaka nema razvijenu infrastrukturu, ni mogućnost da u kratkom roku organizuje više kampanja.

Svoje zahteve sastavila je i Srpska radikalna stranka.

- Mi predlažemo nekoliko izmena Zakona o izboru narodnih poslanika za koje smatramo da su ključni. Prvi je da se taksativno navede da svako ko predstavlja jednu stranku, a drugoj stranci ili pokretu prikuplja potpise bude krivično gonjen. Drugo je da se podmićivanje birača, kao i pretnje i ucene da bi neko izašao na glasanje označe kao posebno krivično delo. I treće - otvaranje nacionalnih frekvencija za suštinsku debatu relevantnih stranka i za predstavljanje njihovih programa - Aleksandar Šešelj, zamenik predsednika SRS.

Na strani vlasti iz Pokreta socijalista Aleksandra Vulina takođe su poručili da će predstavnike poslati samo za sto za kojem neće sedeti evroposlanici. Protiv stranog posredovanja načelno je i SPAS, a Aleksandar Šapić smatra da bi vlast u pregovorima trebalo da nastupi jedinstveno i da bi trebalo da je predstavlja Aleksandar Vučić kao lider najveće partije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a