BIRAJU STO KOD VUČIĆA: Dijalog na dva koloseka, neke stranke neće posredstvo EP, predsednik spreman da učestvuje u razgovorima

S. S. R.

02. 04. 2021. u 10:26

MEĐUSTRANAČKI dijalog o izbornim uslovima u Srbiji vodiće se, po svemu sudeći, na dva koloseka - pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta i u direktnom razgovoru opozicije i vlasti - bez medijatora.

БИРАЈУ СТО КОД ВУЧИЋА: Дијалог на два колосека,  неке странке неће посредство ЕП, председник спреман да учествује у разговорима

Arhiva

Deo stranaka se već izjasnio da ne žele posredovanje Brisela, a predsednik Aleksandar Vučić je najavio da je "moguće da će učestvovati u razgovoru sa onima koji ne žele prisustvo evropskih predstavnika, jer se onda podrazumeva da unutar države Srbije mi odlučujemo kakvu budućnost hoćemo".

- Trenutno je značajno veći broj stranaka koje ne žele bilo kakvo učešće stranih predstavnika u dijalogu. Ali će naravno stranka koju vodim učestvovati i u ovom drugom delu sa predstavnicima EU i nekoliko političkih stranaka koje su bojkotovale izbore. Bilo kakav međustranački dijalog je uvek lekovit - istakao je Vučić.

Zasada nema najave kada bi mogli početi direktni razgovori bez "mentora", a predsednik DSS Miloš Jovanović kaže za "Novosti" da ne vidi razlog zašto ne bi počeli odmah:

- Ako nešto treba da bude drugorazredno onda je to dijalog posredstvom Evropskog parlamenta. U naša pitanja ne treba da mešamo Brisel, a ni Rusiju i Kinu. Potpuno je nebitno koji je stranac u pitanju, jer je to udarac na suverenost. Naši problemi su naši i treba da ih rešavamo i da izlečimo tu kolonizovanu svest.

Predstavnik SRS Miljan Damjanović istakao je za naš list da unutarstranačka pitanja i razgovori, a posebno oni oko procesa izbora, treba da se rešavaju i vode bez mešanja bilo kakvog stranog faktora:

- Jedino tako vlast može pokazati da je nezavisna. Video sam izjavu evroposlanika Tanje Fajon da međustranački dijalog neće početi do leta i stranke treba da budu strpljive. Ako vladajuće garniture prihvate taj predlog, pokazaće da nisu nezavisni i da taj dijalog ulazi u novu farsu, jer je najavljeno da će početi još u martu.

I predsednik POKS Žika Gojković je saopštio da će učestvovati samo na panelu bez prisustva EU:

- Nećemo prisustvovati sastancima na kojima su i predstavnici EU jer to predstavlja svesno odricanje od suvereniteta.

Inače, u zajedničkom saopštenju Fajonove i bivših evroposlanika Knuta Flekenštajna i Eduarda Kukana, navedeno je da su završili interne pripreme za fazu konsultacija u procesu međustranačkog dijaloga, da će u naredna dva meseca održati sastanke sa šefovima poslaničkih grupa, liderima opozicije, predstavnicima Vlade, a da će dijalog početi posle odmora. Pod kapom EP, učestvovaće DS, Narodna stranka, SSP...

PRVI ĆORAK

PLAN je da razgovori budu u zgradi parlamenta i da im prisustvuje i predsednik Skupštine Ivica Dačić. Tokom prethodnog dijaloga, pred prošle parlamentarne izbore, razgovaralo se o promeni sastava REM, načinima vođenja, finansiranja kampanje i korišćenju javnih resursa tokom izborne trke. Evroposlanici tada nisu uspeli da ubede deo opozicije da ne bojkotuje izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!