SLABA "VAKCINA" OD ANTIVAKSERA: Stranke koje se suprotstavljaju zvaničnim merama protiv korone imaju ograničen rezervoar glasova

V. M.

07. 04. 2021. u 10:39

POSLEDNjE istraživanje koje je uradila agencija IPSOS pokazalo je, između ostalog, novi uzlet DjB koji je dostigao rejting od 4,4 odsto i jedina je opoziciona partija koja je mesecima stabilno iznad cenzusa.

СЛАБА ВАКЦИНА ОД АНТИВАКСЕРА: Странке које се супротстављају званичним мерама против короне имају ограничен резервоар гласова

Radulović na jednom od protesta

Ovaj pokret, koji je u jednom trenutku bio u stanju kliničke smrti, promenom ideologije i okretanjem tzv. suverenističkoj ili populističkoj politici, uspeo je da ponovo dođe do ozbiljnog rejtinga. Skok sa 3,7 krajem prošle godine na 4,4 procenta podrške podudara se sa zaoštravanjem retorike DjB na temu pandemije i vakcinacije. Oni se već dugo protive merama protiv korone, govore da se opasnost od ovog virusa preuveličava, a skeptični su i prema vakcinama. Nedavno su pružili podršku privedenoj antivakcinašici Jovani Stojković. Zbog toga su u delu javnosti zaradili epitete "antivakcinaša" i "ravnozemljaša", ali i podršku sličnu onoj koja im je 2016. donela 16 mesta u republičkom parlamentu.

Bojan Klačar, iz CeSID, kaže da DjB ima dobar rejting u dužem periodu i da od nastanka imaju efektnu i konciznu komunikaciju:

- Znaju da koriste društvene mreže i vreme u medijima. Govore precizno, znaju kome se obraćaju i šta govore. Drugi razlog za podršku koju imaju jeste promena politike. Okrenuli su se populističkoj politici, baziranoj na strahovima i iracionalnostima kod birača. Bave se ekonomskom egzistencijom, migrantima, imaju ambivalentan odnos prema vakcini i koroni.

Koliki je "antivakcinaški" rezervoar glasova i ko se može boriti za njega, teško je reći. Klačar objašnjava da je to teško identifikovati, jer strahovi birača nisu jednodimenzionalni:

- Ne možemo reći da su oni koji imaju strah od vakcinisanja zagovornici teorija zavera. Bojazan i uzdržan stav prema cepljenju povezan je sa raznim ishodištima, socijalnim, psihološkim, načinom komunikacije... Oni koji se oslanjaju na strahove birača mogu do cenzusa, ali teško da mogu sebi da obezbede status značajne partije.

SNS STABILAN

REZULTATI istraživanja IPSOS pokazali su da SNS podržava 58 odsto ispitanika, oko dva odsto manje nego u januaru. Stabilan je i SPS koji ima podršku 7,2 odsto građana (imali su 8,7), kao i SPAS (3,6). Za razliku od prošlog istraživanja, SSP Dragana Đilasa sada je iznad cenzusa i ima podršku 3,8 odsto ispitanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade