NOVOSTI OTKRIVAJU: Specijalna poruka za Vučića od Entonija Blinkena (FOTO)

D. R. ĐORĐEVIĆ

31. 03. 2021. u 09:00

IZLAZEĆI iz okvira uobičajenih protokola, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken poslao je pismo predsedniku Aleksandru Vučiću u kome je ispod zvaničnog, otkucanog dela, svojeručno dopisao i posebnu poruku.

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ: Специјална порука за Вучића од Ентонија Блинкена (ФОТО)

Foto: D. Milovanović

- Sasvim se sećam naših dobrih razgovora i radujem se njihovom obnavljanju - napisao je Blinken hemijskom olovkom na kraju pisma u koje su "Novosti" imale uvid, a koje je poslato 23. februara i kojim on predsedniku Vučiću zahvaljuje na čestitkama za imenovanje na mesto državnog sekretara SAD.

Da mu je od Blinkena stiglo nesvakidašnje pismo, predsednik Vučić je otkrio preksinoć, ocenivši da je "ne računajući priču o međusobnom priznavanju sa Kosovom", po svim ostalim aspektima poruka "sadržajna i dobra", na čemu je Blinkenu zahvalio.

- Ja sam njemu čestitao na postavljaju na važnu funkciju u SAD i verujem da se i on prisetio naše saradnje. Čak je i svojom rukom potpisao nešto, tako da je to važna vest - rekao je Vučić.

Entoni Blinken / Arhiva

 

U svom pismu Blinken je istakao da Srbija ima centralnu i neizostavnu ulogu u promociji stabilnosti na Zapadnom Balkanu i obezbeđivanju prosperitetne budućnosti celog regiona. Takođe, on navodi da 2021. predstavlja važno dostignuće za zajedničku istoriju dveju zemalja, s obzirom na to da se navršava 140 godina od uspostavljanja formalnih međusobnih odnosa.

- Tokom godina bili smo snažni partneri i saveznici u dva svetska rata. Delimo zajedničke heroje naših kultura kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, kao i umetnike, sportiste, muzičare i mnogobrojne javne službenike. Trudimo se da nadogradimo ove veze dok svi radimo zajedno na prevazilaženju pandemije kovida 19. SAD su posvećene našem dugogodišnjem partnerstvu - poručio je Blinken.

Pismo Entonija Blinkena

Entoni Blinken i Aleksandar Vučić imali su priliku da razgovaraju u periodu kada je Blinken obavljao funkciju zamenika državnog sekretara u administraciji Baraka Obame, a u kojoj je Džozef Bajden bio potpredsednik SAD. Jedan od njihovih susreta bio je u junu 2015. godine, kada je Vučić kao premijer Srbije boravio u Vašingtonu i teme su bile - podrška SAD, evropski put Srbije, situacija u regionu, dijalog sa Prištinom... Sastali su se i u septembru 2016. godine u Njujorku i tom prilikom je Blinken Vučiću preneo pozdrave potpredsednika Bajdena i njegovu poruku da je izuzetno zadovoljan posetom Srbiji iz avgusta te godine.

SPREMNOST NA KOMPROMIS

BLINKEN je u pismu predsedniku Vučiću ponovio dobro poznate stavove Vašingtona - da dele viziju stabilne, prosperitetne i demokratske Srbije na putu ka članstvu u EU, kao i da je cilj SAD da vide postignut sveobuhvatan sporazum između "Srbije i Kosova usredsređen na uzajamno priznavanje":

- Ovo će zahtevati fleksibilnost, razmišljanje unapred i spremnost svih strana na kompromis. Potpuna normalizacija odnosa unaprediće evropsku budućnost celog regiona. Pozdravljam kontinuirano liderstvo Srbije u regionalnim ekonomskim integracijama koje mogu dalje da podstiču zemlje Zapadnog Balkana da primene reforme neophodne za rast i prosperitet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (30)

DRUGI DAN SEDNICE O KOSOVU I METOHIJI: Vučić poslao jasnu poruku Srbima - Ja vam garantujem samo jednu stvar