AMERIKA BI DA BEOGRAD "LICITIRA" ZA KOSOVO: Izaslanik Stejt dipartmenta Metju Palmer danas o dijalogu sa predsednikom Srbije

D. R. Đ.

15. 03. 2021. u 08:00

ZA postizanje dogovora Beograda i Prištine nema zacrtanog roka, ali ovu stvar Sjedinjene Američke Države smatraju hitnom. Na strane u dijalogu ne nameravaju da vrše pritisak.

АМЕРИКА БИ ДА БЕОГРАД ЛИЦИТИРА ЗА КОСОВО: Изасланик Стејт дипартмента Метју Палмер данас о дијалогу са председником Србије

Foto AP

Ove poruke poslao je prethodnih dana Metju Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik američke administracije za Zapadni Balkan, koji će danas razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Palmer je tokom prošle nedelje imao onlajn sastanke sa premijerkom, šefom diplomatije i predsednikom srpskog parlamenta, kao i sa političarima u Prištini, ali iz izjava i saopštenja posle ovih razgovora nije se moglo dokučiti kakav je plan administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena povodom pitanja - kako doći do dogovora?

Upitana treba li očekivati da će ova slika biti jasnija posle današnjeg razgovora Palmera i predsednika Vučića, Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, kaže za "Novosti" da ne veruje da ćemo čuti nešto konkretnije od onoga što je Palmer već govorio.

- On promoviše da nema nametanja veštačkih rokova, da SAD neće pritiskati strane da se dogovore, i treće, da će Vašington podržavati kompromisni predlog, šta god to značilo sa njihove tačke gledišta. Jer, uz to obično ide i napomena da je cilj da se dođe do uzajamnog priznavanja Kosova i Srbije - kaže Grubješićeva.

Ona napominje da je cilj Palmerovih razgovora da se vidi kada će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine, imajući u vidu izjave kandidata za premijera privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija da mu dijalog nije prioritet.

Paralelno sa Palmerovom virtuelnom turnejom, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, koji je ovde službovao za vreme demokratskog predsednika Baraka Obame, izjavio je kako on vidi rešenje spora Beograda i Prištine. Za Glas Amerike Kirbi je naveo da bi "sve trebalo da ostane u granicama koje su uspostavljene, uz razumevanje da će se Srbija pridružiti Evropskoj uniji", ali i da je potrebno da za sporazum postoji "nagrada".

- Ona može biti članstvo u EU, ili neka vrsta pomoći za ekonomski razvoj. Da Srbija i Kosovo konačno imaju produktivnu ekonomiju u kojoj ljudi mogu dobiti posao koji je pristojno plaćen. Jer, ako ćete se odreći ideje o "velikoj Srbiji", sa političke tačke gledišta, potrebno je nešto da dobijete zauzvrat. Niko ne želi da se nečega odrekne, a da ne dobije ništa zauzvrat. Ako postoji sporazum, Sjedinjene Države će biti pozvane da pomognu novčano. To isto važi i za Evropsku uniju - naveo je Kirbi.

Podrazumeva li ovakav pristup da u SAD smatraju da Srbija Kosmet treba da stavi na nekakvu licitaciju?

- Kirbi o američkoj novčanoj pomoći govori kao o podsticaju dvema stranama da nađu način da se dogovore. To je vrlo maglovito, baš kao što je maglovita i evropska perspektiva o kojoj nam govori Brisel - kaže Grubješićeva.

AMBASADA U JERUSALIMU

AMBASADA takozvanog Kosova u Izraelu zvanično je u nedelju otvorena, sa sedištem u Jerusalimu.

Kako je u Prištini objašnjeno, postavljanje "državne ploče i zastave u ambasadi Kosova" odražava posvećenost Vlade da ispuni obavezu koja je preuzeta sporazumom u Vašingtonu u septembru prošle godine. Svoje ambasade u Jerusalimu imaju još samo SAD i Gvatemala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!