KURTI PRIZNAO PORAZ! Ništa od ujedinjenja lažne države i Albanije dok god Srpska lista ima deset mandata

Novosti online

04. 03. 2021. u 18:26

КУРТИ ПРИЗНАО ПОРАЗ! Ништа од уједињења лажне државе и Албаније док год Српска листа има десет мандата

Foto: Tanjug/AP

Ne mogu učiniti dijalog sa Srbijom prvim prioritetom nove vlade, rekao je Aljbin Kurti prilikom posete Đirokastru u okviru predizborne kampanje svoje partije u Albaniji za izbore u toj zemlji, zakazane za 25. april.

On je dodao da dokle god Srpska lista ima 10 mesta u parlamentu, tzv. Kosovo neće moći da promeni Ustav kako bi se ujedinilo jednog dana sa Albanijom.

Na pitanje da li se nakon sastanka sa Lajčakom promenio njegov stav u vezi dijaloga sa Srbijom, jer je u predizbornoj kampanji govorio da to neće biti prioritet za njega ako pobedi, Kurti je odgovorio:  

- Što se tiče dijaloga sa Srbijom, u javnom mnjenju je značaj ovog dijaloga na šestom ili sedmom mestu. Rekao sam da pravim konsenzus da ga dovedem na četvrto mesto. Ali ga ne mogu učiniti prvim prioritetom, jer se to ne sviđa građanima, a ja njima odgovaram. Moj stav se nije promenio ni posle sastanka sa Lajčakom, pa su tako prva dva prioriteta i dalje zapošljavanje i pravda. Prioritet je i pandemija, a nakon toga bi mogao biti dijalog sa Srbijom, koji bi inače trebao biti dobro pripremljen i principijelan. U dosadašnjem dijalogu, (tzv.) Kosovo je bilo mnogo više tema nego faktor. U našoj vladi, u dijalogu sa Srbijom, (tzv.) Kosovo postaje faktor - rekao je Kurti. 

O tome kakvo bi po njemu raspoloženje građana Albanije bilo po pitanju referenduma o ujedinjenju sa tzv. Kosovom, Kurti kaže.

- Na (tzv.) Kosovu nam nedostaje zakon o referendumima. Jedna od obaveza koje smo preuzeli na sebe u predizbornoj kampanji, jeste da smo se obavezali i na zakon o referendumima. Ali zakon o referendumima nije dovoljan. Na nesreću, kada je Ustav (tzv.) Kosova usvojen u junu 2008. godine, član 1.3 kaže da nemamo pravu da pridružimo drugoj državi. Moramo to promeniti jednog dana, ali to se ne radi brzo i lako. Jer su nam takođe potrebni glasovi dve trećine manjina u skupštini.

(Kosovo Online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)