KURTI SE SPREMA I ZA USTAVNI SUD: U Prištini se čeka odluka o spornim kandidatima, lider samoopredeljenja ne odustaje

D. R. Đ.

29. 01. 2021. u 10:15

MOŽE li lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti da se kandiduje za poslanika u kosmetskom parlamentu, Vrhovni sud u Prištini trebalo bi da odluči do nedelje.

КУРТИ СЕ СПРЕМА  И ЗА УСТАВНИ СУД: У Приштини се чека одлука о спорним кандидатима,  лидер самоопредељења не одустаје

Foto Tanjug

Ako taj stav bude negativan, iz ovog pokreta već najavljuju da će njihova sledeća adresa za žalbu biti - Ustavni sud. Od njega bi se zatražila privremena mera za obustavu negativne odluke Vrhovnog suda.

Dok Kurtijeva partija samo dve nedelje uoči izlaska na birališta traži put da se na njenoj listi nađe i lider koji je 2018. uslovno osuđen na kaznu zatvora zbog bacanja suzavca u parlamentu, iz Centralne izborne komisije poručuju da će čim Vrhovni sud odluči po žalbama, organizovati žreb za utvrđivanje redosleda političkih subjekata na glasačkim listićima.

POVOD Kurti osuđen zbog izazivanja incidenata u parlamentu, Foto AP

To bi otvorilo put da počne glasanje poštom, a u CIK-u se nadaju da će to biti od 2. februara. Međutim, ako "slučaj Kurti" ode i na Ustavni sud pitanje je da li će se ovi rokovi ispoštovati.

Srpska lista je odobrena, a kandidatura Ivana Todosijevića nije osporena, iako je bilo takvih spekulacija. On je osuđen na kaznu zatvora, ali prvostepeno, za "podsticanje nacionalne i verske mržnje" zbog izjave da je slučaj Račak izmišljen.

Haradinaj: Više ne pitamo Srbiju

ZAHTEV za ujedinjenje Kosova sa Albanijom, razlikuje se od onih iz prošlosti. Ranije je traženo da ta unija dobije odobrenje Srbije, a sada to ne tražimo - rekao je Ramuš Haradinaj, predsednik ABK, ponavljajući da bi do referenduma za ujedinjenje sa Albanijom došlo ako bi i dalje ostale na snazi prepreke koje je postavila Srbija, ali i deo međunarodne zajednice, vezane za priznavanje Kosova ili za članstvo u NATO.

CIK, podsetimo, nije verifikovao pojedine kandidate za poslanike sa liste Samoopredeljenja i sa još nekoliko lista, jer su bili osuđeni u poslednje tri godine za krivična dela, što im uskraćuje pravo učešća.

Za Kurtija se "zauzeo" i Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova, koji, inače, računa da bi uz podršku Samoopredeljenja on mogao da bude budući predsednik privremenih institucija. Haradinaj je ocenio da "za demokratiju nije dobro što lideru opozicije (Kurtiju) nije dozvoljeno da se kandiduje".

- Sudovi se drže zakonskih kriterijuma, a mi živimo u drugoj stvarnosti - rekao je Haradinaj, ukazujući da je i "ruski predsednik Vladimir Putin lideru opozicije zabranio kandidovanje, što je diktatura".

Na drugoj strani, iz DSK, partije Ise Mustafe, ocenjuju da Kurti od svega pravi političku igru jer njegov pokret u javnosti govori da može da osvoji 51 odsto glasova, dok su svesni da se to možda neće dogoditi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)