MRAČNE VEZE SA PRIŠTINOM DRŽE UTAJNOSTI: Poslanica Sevim Dagdelen nemačku Vladu sumnjiči za zataškavanje zločina

V.N.

25. 01. 2021. u 07:10

KORUPCIJA i organizovani kriminal i dalje predstavljaju centralne izazove za Kosovo.

МРАЧНЕ ВЕЗЕ СА ПРИШТИНОМ ДРЖЕ УТАЈНОСТИ: Посланица Севим Дагделен немачку Владу сумњичи за заташкавање злочина

Foto Privatna arhiva

Zvanični Berlin pridaje veliki značaj Specijalnom tužilaštvu koje se bavi zločinima OVK, a iz perspektive vlade, rasvetljavanje ratnih zločina i povreda ljudskih prava ima centralnu ulogu u okviru procesa pomirenja.

Ovi navodi stoje u odgovoru nemačke vlade na parlamentarni upit poslanika levice, a u koji je "Dojče vele" imao uvid. Njih je zanimalo da li su nemačke vlasti "prećutno" pristajale na saradnju sa kosovskim liderima, poput Hašima Tačija, koji su tek 20 godina od rata optuženi za zločine.

Na drugoj strani, poslanica Sevim Dagdelen, koja je postavila upit, tvrdi da su se godinama zataškavale optužbe protiv Tačija i njegovih mafijaških struktura.

Na nekoliko pitanja levice, kako prenosi "Dojče vele", odgovori vlade nisu preneti jer se klasifikuju kao "tajna". Neka od njih su: ima li Berlin saznanja da su ljudi iz ŠIK (tajne policije OVK) i danas u obaveštajnim vrhovima Kosova i da li su kosovske tajne službe na meti imale i Unmik, Euleks ili Kfor, kako bi podrile istrage protiv Tačija i drugih.

- Komandanti OVK su dvoreni kao saveznici u protivpravnom ratu NATO 1999. i podržavani na putu ka najvišim funkcijama. Nije čudo da nemačka vlada svoje mračne kosovske veze drži pod oznakom tajnosti - ocenila je Dagdelen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati