RAČAK SU IZVELI PO RECEPTU MARKALA: Čuveni srpski obaveštajac otkriva - znali smo koliki je Voker zločinac

Novosti online

10. 01. 2021. u 13:19

РАЧАК СУ ИЗВЕЛИ ПО РЕЦЕПТУ МАРКАЛА: Чувени српски обавештајац открива - знали смо колики је Вокер злочинац

Foto: EPA/Arhiva Novosti

SRPSKIM bezbednosnim strukturama je bilo dobro poznato ko je Vilijam Voker, koji je u oktobru 1998. godine postavljen za šefa Kosovske verifikacione misije OEBS-a, izjavio je general-major u penziji Jovan Milanović.

Milanović, tada pukovnik, bio je od januara 1995. do decembra 1998. godine ministar savetnik za politička pitanja u Misiji tadašnje SRJ pri Evropskoj uniji u Briselu.

On je nekoliko meseci ranije dostavio Beogradu informaciju da postoje planovi da na Kosovu bude isceniran incident po ugledu na slučaj "Markale“ u Sarajevu, koji bi bio povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju.

Milanović je rekao da je Voker upravo bio poslat sa zadatkom da to sprovede u delo, što je, kako je dodao. i učinio u Račku.

Prema njegovim rečima, on je inače čovek koji je odgovoran za rušenje sistema i zločine u Latinskoj Americi, obaveštajac, čovek kome je to bila profesija, znači zločinac, ništa drugo.

- Račak jeste bio iznenađenje u smislu podmetanja, međutim, mi smo znali, evo ovde piše 7.8.1998. godine, Markale-Račak - naveo je Milanović.

On je naveo da je to datum, kada je dostavio u Beograd tu informaciju iz NATO-a, da će scenario za aktiviranje agresije biti po modelu "Markale" u Sarajevu.

- Eksperiment izveden na američkom poligonu, govorim o Markalama, korišćenjem maketa, ambijent na pijaci kao u Sarajevu, sticajem okolnosti tu pijacu znam, jer sam više od tri godine živeo u Sarajevu i snabdevao se sa te pijace Markale - istakao je Milanović.

Prema njegovim rečima, mesto na kome je izvedena priprema za Markale je Aleksandrija, blizu Vašingtona, a pripreme su izvele Sjedinjene Američke Države.

Jovan Milanović/Foto: Printscreen

- Učestvovali su Muslimani, uz asistenciju muslimanskog vrha (BiH). CIA je bila nosilac psihološko-medijske operacije. Doneta je odluka da se pripremi slična operacija za Kosovo i Metohiju. Povod za agresiju da bude kao što je bio za Republiku Srpsku, a to je izazivanje humanitarne katastrofe - istakao je Milanović.

Prema njegovim rečima, istovremeno su izračunali i moguće efekte. "Ova informacija je bila u Unproforu u Bosni, a po njoj je rađen i model za Račak. Tako da je to bilo projektovano, i to se i dogodilo", naveo je Milanović.

- Naravno, to je famozni Voker obavio na način kako je obavio, presvlačenjem boraca u civilna odela i dovlačenjem na tu poziciju. Napravljena je inscenacija međunarodnog nivoa i uz sve medijske spektakle, da bi se to iskoristilo kao povod - istakao je Milanović.

(Kosovo Online)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)