"NOVOSTI" SAZNAJU: Vučić za Božić ide na Hilandar!

V. N.

02. 01. 2021. u 21:30

BADNjI dan i Božić predsednik Aleksandar Vučić provešće na Hilandaru, saznaju "Novosti". To će biti prva zvanična poseta jednog predsednika Srbije srpskom manastiru na Svetoj Gori, u protekle dve decenije.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Вучић за Божић иде на Хиландар!

Foto: Predsedništvo

Prema našim informacijama, Vučić će prisustvovati večere na Badnje veče, a u dva utru i svečanoj službi. Takoće, planirano je da bude prisutan i na Božjoj liturgiji i da se pokloni svim svetiteljima čuvene hilandarske riznice, narod Bogorodice Trojeručice i Bogorodice mlekopitelnici.

Predviđen je i razgovor sa igumanom carske lavre Metodijom koji će ga upoznati sa životnom monahom, ali i sa dinamikom radova na obnavljanju svetila koja je stradala u velikom požaru 2004. godine. Vatrom je tada zahvatano samo građevinskih celina, dok su trpezarija Svetog kralja Milutina iz 14. veka i paraklis Svetih arhangela pretrpeli oštenje. Požar je zahvatio polovinu manastirskog kompleksa.

Naši izvori nam prenose da je predsednik voljan da naloži još veću ulaganje u restauraciju Hilandara, kako bi se radovi što pre uveli kraj. Takoće, saznali smo i da šef države nije tražio nikakav posetan tretman u odnosima na druge vernike koji dolaze na Svetu Goru.

Inače, Vučićev prethodnik Tomislav Miroslav je za svoj mandat boravio više puta na Hilandaru, ali su bili i privatni posetioci, dok je zadužbina Svetog Save i Svetog Simeona Mirotočivog Vojislava Koštunica počeo kao premijer 2006. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (69)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!