TUŽILAŠTVO BiH formiralo je danas predmet kako bi se ispitali svi navodi o tome kako je zlatna ikona koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsedništva BiH poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, dospela u BiH.

Komentari (4)

Zoran

18.12.2020. 21:47

Veliko postovanje prema diplomati svjetskog glasa Lavrovu. Ali ne razumijem kako gospodin Dodik iako - kao clan predsednistva BiH moze pokloniti nesto sto je toliko staro i sto pripada RS? Zar se poklanjaju kulturna dobra koja su u vlasnistvu naroda?

Narod pamti

19.12.2020. 04:30

@Zoran - Ta ikona moze biti samo u vlasnistvu RS, ali ne pripada njima. Ikona je najverovatnije ruska, iz vremena od pre 300 godina kako kazu da je stara, kada ukrajinska crkva nije ni postojala kao samostalna nego je sve bila Ruska pravoslavna crkva. Zna se i da je prva ruska drzava bila Kijevska Rusija oko grada Kijeva u danasnjoj Ukrajini. Bez razloga se dize prasina samo da bi se bacila sjena na diplomatski dolazak Lavrova na Balkan, i nediplomatsko ponasanje dvojice Sarajevskih politicara( Komsic i Daferovic) koji su odbili da se sastanu sa Lavrovom. Sto sigurno ne rade u interesu Sarajeva nego neke trece strane ciji su poslusnici.

Boba DN

19.12.2020. 18:15

@Zoran - Ako je ikona 300 godina stara i nosi pečat Ukrajine, onda je vlasništvo ruske pravoslavne crkve. Prema tom Dodik ju je samo vratio prvobitnom vlasniku!