RIZIČNI POKUŠAJI RUŠENJA"DEJTONA": Lavrov preneo jasnu poziciju Moskve

S. M.

15. 12. 2020. u 06:30

SVAKI pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma može izazvati najozbiljnije rizike i posledice.

РИЗИЧНИ ПОКУШАЈИ РУШЕЊАДЕЈТОНА: Лавров пренео јасну позицију Москве

Foto SRNA

Temeljni principi zahtevaju da svi problemi u Bosni i Hercegovini budu rešeni unutrašnjim političkim dijalogom, bez stranog mešanja.

Tu jasnu poruku Moskve preneo je juče u Istočnom Sarajevu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji se sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i rukovodstvom RS. Stav da Moskva podržava principe "Dejtona", Lavrov je izneo baš da dan kada je pre 25 godina potpisan taj mirovni sporazum.

Dodik je ukazao da tokom dogovaranja nije biran baš taj datum, već je plan bio da se susret organizuje pre mesec dana:

- Hvala Rusiji na ulozi koju je imala u dolaženju do sporazuma, ali i u podršci implementaciji "Dejtona" svih ovih godina. .

Lavrov je podvukao da Rusku Federaciju i Republiku Srpsku vežu bliske i dobre veze, kao i da se Rusija zalaže za saradnju sa narodima u BiH. On je rekao da je sazrelo pitanje o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika, uz objašnjenje da BiH nije potreban međunarodni protektorat u vidu visokog predstavnika.

GOSTU IKONA STARA TRI VEKA

DODIK je šefu diplomatije Ruske Federacije sinoć poklonio ikonu u pozlati staru 300 godina, koja je pronađena u Lugansku. On je Lavrovu ikonu uručio tokom njihovog sastanka u sedištu Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, kojem su prisustvovali i drugi zvaničnici Republike Srpske.

Foto SRNA

Šef ruske diplomatije je istakao i da je primljena na znanje odluka Srpske o vojnoj neutralnosti, i naglasio da Rusija smatra da je ta odluka ispravna.

Dodik je potvrdio da postoji spremnost da se sarađuje sa NATO, ali ne i integracija:

- To je naš stav jer RS ne vidi dobrobiti od integracija sa NATO. Pitanje našeg odnosa svakako je vezano i za pozicioniranje Srbije, njene vojne neutralnosti za koju smo se i mi opredelili. Naša saradnja sa Srbijom je veoma dobra i uspešna i odvija se u okviru naših prava predviđenih specijalnim vezama. I ostaje naš stav - RS se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

Srpski član Predsedništva BiH posebno je naglasio da tokom sastanka nije tražena nikakva podrška za secesiju, kao što neki pokušavaju da prikažu:

- Gospodine Lavrov, naš stav je sledeći - pošto drugi deo BiH želi da ukine RS, mi samo kažemo da u takvoj poziciji nećemo ostati. Mislimo da je to legitimno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a