NOVI SKANDAL U FEDERACIJI: Tužilaštvo BiH formiralo predmet o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu!

Novosti onlajn

18. 12. 2020. u 14:30

TUŽILAŠTVO BiH formiralo je danas predmet kako bi se ispitali svi navodi o tome kako je zlatna ikona koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsedništva BiH poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, dospela u BiH.

НОВИ СКАНДАЛ У ФЕДЕРАЦИЈИ: Тужилаштво БиХ формирало предмет о икони коју је Додик поклонио Лаврову!

Foto SRNA

Uskoro će se Tužilaštvo BiH, detaljno oglasiti po ovom pitanju.

Saznaje se, takođe, da je Ministarstvo spoljnih poslova BiH poslalo jutros dopis SIPA- i Tužilaštvu BiH da se ispitaju svi navodi, a na osnovu protestne note Ambasade Ukrajine, koja je juče zatražila dodatne informacije o ovom slučaju i ikoni staroj 300 godina, koja je završila u posedu bh. zvaničnika.

Podsetimo, ikonu Lavrovu, 14. decembra, prilikom posete našoj zemlji, poklonio je Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

Sumnja se da je ikona izneta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH tražeći detaljne informacije o tome zašto je 300-godišnja ukrajinska ikona poklonjena Lavrovu.

(Avaz.ba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Zoran

18.12.2020. 21:47

Veliko postovanje prema diplomati svjetskog glasa Lavrovu. Ali ne razumijem kako gospodin Dodik iako - kao clan predsednistva BiH moze pokloniti nesto sto je toliko staro i sto pripada RS? Zar se poklanjaju kulturna dobra koja su u vlasnistvu naroda?

Narod pamti

19.12.2020. 04:30

@Zoran - Ta ikona moze biti samo u vlasnistvu RS, ali ne pripada njima. Ikona je najverovatnije ruska, iz vremena od pre 300 godina kako kazu da je stara, kada ukrajinska crkva nije ni postojala kao samostalna nego je sve bila Ruska pravoslavna crkva. Zna se i da je prva ruska drzava bila Kijevska Rusija oko grada Kijeva u danasnjoj Ukrajini. Bez razloga se dize prasina samo da bi se bacila sjena na diplomatski dolazak Lavrova na Balkan, i nediplomatsko ponasanje dvojice Sarajevskih politicara( Komsic i Daferovic) koji su odbili da se sastanu sa Lavrovom. Sto sigurno ne rade u interesu Sarajeva nego neke trece strane ciji su poslusnici.

Boba DN

19.12.2020. 18:15

@Zoran - Ako je ikona 300 godina stara i nosi pečat Ukrajine, onda je vlasništvo ruske pravoslavne crkve. Prema tom Dodik ju je samo vratio prvobitnom vlasniku!