BANJALUKA NEĆE UVODITI SANKCIJE RUSIJI: Dodik i Lavrov složni - nema integracije BiH u NATO (FOTO)

S. M.

14. 12. 2020. u 19:54

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, izjavio je da Dejtonski sporazum nije napravljen da bude promenjen i ukinut bez strana u BiH.

БАЊАЛУКА НЕЋЕ УВОДИТИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: Додик и Лавров сложни - нема интеграције БиХ у НАТО (ФОТО)

Foto: SRNA

Tražimo da OHR bude ukinut, a ne da se produžava agonija u BiH, rekao je Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.Dodik je rekao da su bonska ovlaštenja OHR podvala i prevara, da je PIK, formiran mimo Dejtona, nije mogao dati takva ovlaštenja bilo kom visokom predstavniku.

Rekao je da je jedna od tema bila i rad Rafinerije nafte u Brodu i projekti gasifikacije u Srpskoj, kao što je izgradnja pogoda za gas u Zvorniku. Bilo je reč o kulturnoj saradnji.

– Imamo nameru da odmah nakon korona virusa sve vratimo na staru dinamiku. Razgovarali smo i o NATO poziciji u BiH. Srpska ne prihvata integraciju BiH u NATO i ne prihvatamo da BiH ima komisiju za integracije sa NATO. Izražavamo spremnost da sarađujemo, a nikako da se integrišemo. To je naš stav jer Srpska ne vidi dobrobiti od integracija sa NATO. Pitanje našeg odnosa svakako je vezano i za pozicioniranje Srbije, njene vojne neutralnosti za koju smo se i mi opredelili u NSRS. Naša saradnja sa Srbijom je veoma dobra i uspješna i odvija se u okviru naših prava predviđenih specijalnim vezama. Dakle, RS se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije. Nismo tražili nikakvu podršku za secesiju, što neki žele da prikažu. Gospodine Lavrov, naš stav je sledeći. Pošto drugi dio BiH želi da ukine RS, mi samo kažemo da u takvoj poziciji nećemo ostati. Mislimo da je to legitimno – kaže Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna