SRPSKI NAROD ĆE IZDRŽATI SVE PRITISKE Vučić: Prekinuti pretnje o ukidanju RS

D. R. ĐORĐEVIĆ

15. 12. 2020. u 07:15

U MOMENTU u kom se Beograd suočava sa sinhronizovanim pritiscima da olabavi veze sa Republikom Srpskom, prizna "Kosovo" za državu i okrene leđa strateškim partnerima - Rusiji i Kini, u Srbiju danas stiže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sa kojim će predsednik Aleksandar Vučić razgovarati o daljoj saradnji dveju država, situaciji u našem regionu, kao i o ključnim međunarodnim temama, među kojima je i borba protiv korone.

СРПСКИ НАРОД  ЋЕ ИЗДРЖАТИ  СВЕ ПРИТИСКЕ Вучић: Прекинути претње о укидању РС

Foto Tanjug

Lavrov u Beograd stiže iz BiH, gde se juče sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i rukovodstvom Republike Srpske, a nekoliko časova pre tog susreta, Dodik je u Beogradu razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopšteno sa Andrićevog venca, Dodik je predsednika obavestio o političkim napadima na Republiku Srpsku, o pokušajima njenog urušavanja i Srbiji je uputio jasne zahteve i molbe. Predsednik Vučić je Dodika zamolio da u predstojećim danima upotpuni svoje zahteve, koje, kako se napominje u saopštenju, predsednik Srbije smatra legitimnim.

- Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahteva da se prekine sa pretnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je RS ustavna kategorija BiH, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu - poručio je Vučić.

On je ukazao da Srbija smatra da odnosi sa Bosnom i Hercegovinom mogu i moraju da budu unapređeni, pre svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost. Podsetio je da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima RS - poslednji put u iznosu od 20 miliona evra i da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške našem narodu u RS.

GRANICA OSTAJE OTVORENA

SRBIJA neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i Republici Srpskoj - poručio je juče Vučić.

Ovo pitanje, kako je naveo Dodik, bilo je i najvažnije zbog kojeg je došao u Beograd:

- Ljudima bi teže palo da se zatvori granica, nego ova pandemija. Toga neće biti. To je stav Vučića, on čvrsto stoji iza toga .

Na sastanku dvojice zvaničnika dogovorene su konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac - Donja Gradina, a jučerašnji susret Vučić je okarakterisao kao "prijateljski razgovor u teškim i izazovnim vremenima".

Grandiozno Lavrov će obići i Hram Svetog Save, Foto M. Anđela

- Srpski narod umeće da izdrži sve pritiske, napade i političke hajke, nikoga ne diramo, samo hoćemo da nam niko ne brani da budemo svoji na svome - napisao je predsednik na instagram-nalogu "budućnostsrbijeav".

PUTINOVO PISMO I PLAMEN IZ KREMLjA

ŠEF ruske diplomatije trebalo bi u Beograd da stigne nešto posle podneva, a sastanak sa predsednikom Vučićem biće u Vili "Mir" u 16.30. Pre toga, zajedno sa srpskim predsednikom, Lavrov će prisustvovati ceremoniji paljenja večnog plamena na Spomeniku večna vatra na Groblju oslobodiocima Beograda. Lavrov će plamen doneti sa Groba nepoznatog vojnika kod zidina Kremlja. Sledi poseta Hramu Svetog Save, gde će ruski ministar položiti cveće na grob preminulog patrijarha Irineja i tom prilikom pročitati pismo predsednika Rusije Vladimira Putina povodom završetka radova na Hramu.

Foto M. Anđela

Posle razgovora sa Vučićem, srpski član Predsedništva BiH rekao je da je informisao predsednika Srbije da je RS napadnuta, a kako je ocenio, taj napad je samo deo napada protiv Srbije i Vučića kako bi on bio eliminisan sa političke scene i došao neko ko bi bio "sluga Zapada".

Foto M. Anđela

- Ako se sruši Vučić, sve će biti lako sa RS i Srbijom. Dođe neko ko će priznati Kosovo, a njemu neće biti važna RS. To je taj koncept muslimanskog Sarajeva - da Srbija bude slaba, umesto da iskoriste političku situaciju i da sa Vučićem razvijaju miran i ekonomski razvijen region. Ali, oni to ne žele, jer su isfrustrirani prošlošću - rekao je Dodik novinarima.

Prema Dodiku, napadi se baš sada dešavaju, jer su ohrabreni pobedom Džozefa Bajdena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna