NIJE VAŽNO ŠTA SRBI MISLE: Server izjavio - Medlin Olbrajt će biti uključena u dijalog Beograda i Prištine

Tanjug

15. 12. 2020. u 01:01

PROFESOR na Univerzitetu "Džons Hopkins" u Vašingtonu Danijel Server izjavio je da će nekadašnja šefica američke diplomatije Medlin Olbrajt biti uključena u dijalog Beograda i Prištine u ime naredne administracije SAD, bez obzira na to šta Srbi misle o njoj.

НИЈЕ ВАЖНО ШТА СРБИ МИСЛЕ: Сервер изјавио - Медлин Олбрајт ће бити укључена у дијалог Београда и Приштине

Foto: EPA

- Nije važno šta Srbi misle o tome ili ne da Medlin Olbrajt bude uključena. Ona će biti uključena. Bivša je državna sekretarka i važna je struja, ne toliko u Demokratskoj stranci, već u mislećem demokratskom svetu, delu demokratkog sveta koji misli o spoljnog politici. A i živela je u Srbiji, govori srpski. Mislim da bi to trebalo ceniti - rekao je Server za televiziju N1.

Server je kazao da razume da je "mnogi Srbi neće ceniti jer je zagovarala učešće NATO u ratu posle propasti pregovora u Rambujeu".

- A i savršeno razumem kako se postavljaju prema meni, iako sam se ja protivio bombardovanju. Ipak, nije važno, ona će imati uticaja, ima zanimljive stvari da kaže - naveo je Server.

Dodao je da zna da u Beograd nije dobrodošao niko od istaknutih učesnika prošlonedeljne sednice Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD, na kojoj su razmatrani politički pristupi koje bi administracija budućeg američkog predsednika Džozefa Bajdena mogla da primeni prema Zapadnom Balkanu.

Učesnici te sednice, na kojoj su uz Servera i Olbrajtove govorili i odlazeći predsedavajući Odbora za spoljne poslove i albanski lobista Eliot Engel i predstavnik nevladine Fondacije Džejmstaun Januš Bugajski, poručili su da Srbija mora da prizna Kosovo koje treba da postane članica UN.

- Iskreno, niko od nas, Januš, Medlin Olbrajt, niko od nas nije dobrodošao zbog onoga što smo rekli. Beograd se okrenuo u smeru Rusije, ka ultranacionalističkom pravcu - ocenio je Server.

On je kazao "Amerikanci i Evropljani moraju zajedno da rade" po pitanju dijaloga Beograda i Prištine jer su i EU i SAD dokazali da ne mogu sami da dođu do rešenja problema.

- Ako budu zajedno radili i imali zajedničku viziju, ne samo za Srbiju i Kosovo, već za region u celini, mislim da će to funkcionisati. To je prvi korak, da Amerikanci i Evropljani moraju da razgovaraju jedni s drugima, i pre nego što razgovaraju sa Bosancima i Kosovarima i SrbimA - naveo je Server.

Dodao je da bi EU trebalo da bude "domaćin dijaloga", a da bi Amerikanci trebalo da budu podrška.

- EU ima najviše uticaja na te likove. Ono što Amerikanci za sto mogu da donesu jeste mnogo podrške za Evropljane, kao i za dve stvari - implementaciju bilo čega što je dogovoreno, a što nije bilo dobro u prošlosti, kao i insistiranje na reciprocitetu. Šta god da Beograd i Priština traže u ovom dijalogu, moraju da budu spremni da jednako uzvrate - rekao je Server.

On je kazao da to "nije uvek bio slučaj" i kao primer naveo, kako je rekao, "bizaran slučaj", Specijalizovanih veća Kosova, suda za zločine nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova sa sedištem u Hagu.

- Taj sud je stvoren u Hagu kao deo insistiranja Beograda koji je glasio: ne možete verovati vladi u Prištini da će pokušati da procesuira one koji su izvršili zločine nakon rata. Međunarodna zajednica je 'kupila' taj argument i insistirala je na specijalnom sudu - naveo je Server.

Dodao je da to "nije loša stvar, ali nije recipročna" pošto postoji, kako kaže, "veoma jasan slučaj" trojice Amerikanaca, braće Bitići, koji su u Srbiji ubijeni nakon rata, a njihovim ubicama ne može da bude suđeno u Hagu jer specijalni sud nema nadležnost u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)