VANREDNI SASTANAK: Srbija povukla odluku o recipročnoj meri proterivanja crnogorskog ambasadora

Novosti online

29. 11. 2020. u 18:00 >> 18:53

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem povodom najnovijih dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom.

ВАНРЕДНИ САСТАНАК: Србија повукла одлуку о реципрочној мери протеривања црногорског амбасадора

Foto: Tanjug/Rade Prelić

18:59 - Premijerka je navela da se Vlada Srbije nada da će se ovo shvatiti kao akt dobre volje.

18:58 - - Prvi razlog za ovu odluku je regionalna stabilnost i prijateljstvo i partnerstvo sa Crnom Gorom, a drugi važan razlog je to što su čak 30% stanovnika Crne Gore Srbi - rekla je Brnabić.

18:57 - Premijerka je izjavila da joj je žao zbog revizije istorije koja je u toku u Crnoj Gori, a pre svega u pogledu toga da se Srbija, kao najveća žrtva Prvog svetskog rata, predstavlja kao okupator.

18:55 - Srbija je saglasna sa izjavom ambasadora Božovića zbog koje je proteran, kao i 50 odsto građana Crne Gore. Ova izjava, u kojoj on nekoliko puta poziva na bratstvo i pomirenje, ne može da bude osnov za proterivanje - izjavila je premijrka.

18:54 - Vlada Srbije je ovu odluku donela na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a posle konsultacija sa Srbima iz Crne Gore, navela je Ana Brnabić.

18:53 - Srbija povukla odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora!

18:51 - Predsednik Srbije nas je pozvao na razgovor da se konsultujemo oko ove odluke. Predsednik je podržava i razume, Srbija je reagovala potpuno normalno i primerno, u skladu sa Bečkom konvencijom. Predsednik nam je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, kao i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom - izjavila je Brnabić.

Predsednik, premijerka i šef srpske diplomatije razmatrali su i druge spoljnopolitičke teme, pre svega odnose sa zemljama u regionu. Sastanak je usledio dan nakon što je Crna Gora proglasila ambsadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata u toj zemlji, zbog, kako je obrazloženo, kontinuiranog mešanja u utrašnja pitanja Crne Gore.

Srbija je sinoć odgovorio recipročnom merom, uskraćujući gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću.

Predsednik je sastanak zakazao u želji da se spuste tenzije, u skladu s njegovom regionalnom politikom, koja se uvek držala ideje da Srbija mora da vodi računa da ne otežava položaj Srba u zemljama regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu