VELIČAJU LEŠJA, SAD IZAZIVAJU CAKAJEM: Provokacije s juga centralne Srbije traju godinama, u poslednju upleten albanski ministar

J. S.

18. 11. 2020. u 07:10

NAMERA da ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja proglase za počasnog građanina Bujanovca samo je nastavak provokacija političkih predstavnika Albanaca, koje ne prestaju otkad je 2001. ubijen Ridvan Ćazimi, komandant terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.

ВЕЛИЧАЈУ ЛЕШЈА, САД ИЗАЗИВАЈУ ЦАКАЈЕМ: Провокације с југа централне Србије трају годинама, у последњу уплетен албански министар

Foto P. Milošević

Pozivajući se na navodno ugrožena prava manjina, iako situacija na terenu pokazuje drugačije, koriste svaku priliku da "priprete" Srbima, ali i da pošalju poruku rukovodstvu države.

Spomenik Ćazimiju u Velikom Trnovcu monumentalno je zdanje gde se vijore zastave Albanije. Srbi u ovo selo gotovo da nisu ni kročili, a u prostorijama fudbalskog kluba postoji čak i muzej u kome se nalaze lične stvari tzv. komandanta Lešija.

Na spomeniku u Preševu, koji je bio postavljen ispred lokalne samouprave, bila su uklesana imena 27 poginulih "vojnika OVPBM", ali ga je uklonila srpska žandarmerija.

Ipak, svi ovi "borci" dobili su posle 2000. i pojedinačna spomen--obeležja na mestima gde su sahranjeni, pa se tako usred preševskog gradskog groblja vijori albanska zastava iznad spomenika jednog od njih. Prema nezvaničnim informacijama, na jugu Srbije postoji dvadesetak spomen-obeležja, a najviše ih je u Dobrosinu, Končulju i Lučanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a