VRATITI VOJNI ROK OD BAREM ŠEST MESECI: Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, traži zaštitu ćirilice

D. MILINKOVIĆ

09. 11. 2020. u 11:17

ZALAŽEM se za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka jer je za svaku zemlju važno da može da izvrši mobilizaciju vojno obučenih ljudi. To osetno povećava njenu odbrambenu sposobnost. S obzirom na geopolitički kontekst u kojem se nalazi, Srbija mora da bude snažna, kako bi zaštitila sebe i svoj narod.

ВРАТИТИ ВОЈНИ РОК ОД БАРЕМ ШЕСТ МЕСЕЦИ: Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије, тражи заштиту ћирилице

Miloš Jovanović / Foto Tanjug

Ovo u intervjuu, za "Novosti", poručuje Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, i naglašava da što nam vojska bude jača, garancija da ćemo živeti u miru biće veća.

* Od koga nam to preti opasnost?

- Vojska prvenstveno služi kao sredstvo odvraćanja potencijalnog neprijatelja. Pored toga, oživljavanje kasarni širom Srbije imalo bi i pozitivne ekonomske efekte. Vraćanje obaveznog vojnog roka od minimum šest meseci, a poželjno je i više, predstavljalo bi iz više razloga zdravo i poželjno iskustvo za današnju omladinu. Zajedništvo, solidarnost, osećaj dužnosti - sve su to stvari koje su važne za jednu zajednicu i zemlju, a znamo da duh vremena i današnja epoha ne baštine preterano te vrednosti.

* Imamo i nacrt Zakona o zaštiti ćirilice koji je još mrtvo slovo na papiru. Šta nam to govori?

- Da užasno kasnimo sa usvajanjem navedenog Zakona. Snaga jednog naroda leži podjednako u njegovoj vojsci koliko i u njegovoj kulturi i identitetskom utemeljenju. Zato je potrebno što pre zaštititi i promovisati ćirilicu, kao što je bitno definisati i sprovesti ambicioznu politiku u oblasti kulture: ubrzati usvajanje Zakona o kulturnim dobrima; sačuvati arhitektonsko nasleđe od investitorskog urbanizma; olakšati rad nekim od najstarijih institucija poput Srpske književne zadruge ili Matice srpske, koje se suočavaju sa materijalnim poteškoćama. Do kraja godine predstavićemo program za kulturu koji će uz promenu političkog sistema i borbu protiv korupcije, svakako predstavljati jedan od naših prioriteta.

PRITISCI

* HOĆE li promena u Beloj kući uticati na Srbiju, posebno kada je reč o KiM?

- Verovatno je da će demokratska administracija biti manje sklona traženju nekakvog kompromisa nego Trampova. S druge strane, svet je danas mnogo uravnoteženiji i sa toliko drugih problema, da nisam siguran da će nužno biti nekih prevelikih pritisaka na Srbiju.

* U svetlu sve učestalije revizije istorije, da li nam je potrebna rezolucija o stradanju srpskog naroda u NDH?

- Ima više godina kako smo predložili usvajanje Rezolucije o genocidu u NDH. I to nismo učinili da bi kao narod negovali ulogu žrtve, već da ne zaboravimo svoje žrtve i podjednako, da nikada ne zaboravimo pravu prirodu naših suseda.

* Da li je to što je Vučić prihvatio vašu ideju o Muzeju srpskog srednjeg veka u zgradi Železničke stanice znak da je moguć dijalog vlasti i opozicije u civilizacijskoj ravni?

- Ne znam da li je moguć, ali znam da je neophodan. Moramo da "unormalimo" javnu raspravu jer kao narod ne možemo sebi da dozvolimo luksuz da jedni od drugih pravimo neprijatelje. Vlast snosi najveću odgovornost za današnju atmosferu, ali i deo opozicije učestvuje u njenom kreiranju.

* Očekujete li da Tači bude osuđen u Hagu i kako bi to moglo da utiče na položaj Srbije u pregovorima sa Prištinom?

- Očekujem da jednog dana budemo u situaciji da svim teroristima i separatistima sudimo u Beogradu i za to ću se boriti, temeljno i strpljivo.

* Verujete li da bi dijalog vlasti i opozicije, koji bi moderirao Dačić uz učešće EU, mogao da da rezultat?

- Najdelotvornije bi bilo da predstavnici vlasti shvate da bi za zemlju bilo najbolje da se u medijski prostor vrati mogućnost istinske i argumentovane debate, da se glasovi dobijaju pošteno, bez pritisaka i klijentelizma i da se korupcija suzbija i seče, a ne pospešuje.

Miloš Jovanović / Foto Tanjug

 

BIĆE JOŠ NAPADA U FRANCUSKOJ

* KAKO kao francuski student vidite povampirenje radikalnog islama i gde je granica slobodne reči?

- Na delu je sukob civilizacija i nisam siguran da su Francuzi, koji se svoje civilizacije odriču decenijama, u prednosti. Nije preterano teško ni islamu da pokaže vitalnost naspram isprazne i obesmišljene, da ne kažem nihilističke i dekadentne, civilizacije Zapada. Biće u Francuskoj još terorističkih napada kao što će biti još džamija i minareta. Ili će se francuski identitet trajno promeniti, sa sve jačom islamskom komponentom, ili će doći do većih sukoba i neke vrste građanskog rata. Trećeg nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima