TADIĆ BROJI KOLONE: U sedištu SDS sastanak dela opozicije, izostali ključni igrači - a za neke i zabrana

D. M.

17. 09. 2020. u 09:11

PRVI sastanak o novoj strategiji opozicionog delovanja, koji je organizovan na inicijativu predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, završen je dogovorom da - nastave da se dogovaraju.

ТАДИЋ БРОЈИ КОЛОНЕ: У седишту СДС састанак дела опозиције, изостали кључни играчи - а за неке и забрана

Foto: M. Anđela

Da dometi ovih razgovora neće biti veliki, moglo se videti i prema "jačini sastava" koji se našao za stolom, jer većina stranaka koje su se odazvale Tadićevom pozivu na razgovore nije poslala "prvu postavu".

Od stranačkih lidera bili su prisutni predsednici DSS i PSG, Miloš Jovanović i Sergej Trifunović, dok su Dragan Đilas (Stranka slobode i pravde), Vuk Jeremić (Narodna stranka), i Zoran Lutovac (DS) u ime Udružene opozicije Srbije poslali Janka Veselinovića, iz Pokreta za preokret, i Đorđa Vukadinovića, bivšeg poslanika.

Sastanku su prisustvovali i Aris Movsesijan iz Nove stranke, Đorđe Miketić ispred odborničke grupe "Srce grada Stari grad", kao i predstavnici Dosta je bilo, inicijative "Ne davimo Beograd"...

BEZ ŠAPIĆA I OBRADOVIĆA

LIDER SPAS Aleksandar Šapić nije juče bio na sastanku kod Tadića. Šapić za "Novosti" kaže da se nije ni do sada odazivao pozivima na slične sastanke i ne vidi zašto bi sada odustao od te prakse. Izostao je i predsednik Dveri Boško Obradović, koji je rekao da Tadić ne može biti moderator opozicionih razgovora, jer da je "režim sa njim na čelu bio dobar, ne bi naprednjaci došli na vlast".

Iz "1 od 5 miliona" optužili su SDS da nisu pustili njihovu predstavnicu Teu Vukadin na sastanak opozicije, dok nam je u Tadićevoj stranci rečeno da su oni - došli nepozvani, odnosno da nisu bili na spisku stranaka i pokreta kojima je upućen poziv. Iz "1 od 5 miliona" poručili su da je "ovaj slučaj pokazao da "pojedini lideri i liderčići u javnosti samo glume spremnost za zajedništvo, a iza zavesa vode spiskove, podgrevaju podele i prave klanove, sa jedinom ambicijom da preuzmu vlast i među sobom podele pozicije".

Tadić je, međutim, na početku sastanka rekao da nema nameru da bude lider, koordinator ili moderator eventualnog budućeg zajedničkog delovanja opozicije, uz napomenu da se zalaže za nastup u više kolona.

- Naše različitosti ne treba da nam budu prepreka i međusobni napadi su nešto čemu se raduje samo Vučić. Razgovarali smo o koordinaciji aktivnosti opozicije pred buduće izbore, kada god da budu održani, a nastavićemo razgovore o nastupu u jednoj ili više kolona - rekao je Tadić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže, za "Novosti", da je sastanak u SDS pokušaj reciklaže nečega što već nije uspelo, a to je ujedinjenje opozicije:

- Ovo je, zapravo, skupljanje delova Demokratske stranke, i to ne svih delova, u novu celinu. Ovakvi sastanci, osim onih koji sede na njima, malo koga zanimaju, a pogotovo su neinteresantni biračima ovih stranaka. Sastanak u SDS vidim kao nostalgiju za prošlim vremenima, koja su u simboličkom političkom smislu - mrtva.

Opet traže pomoć Brisela u vezi sa izborima

EVROPSKI poslanici iz redova socijalista i demokrata i stranke SSP, DS i ZzS pozvali su u zajedničkom saopštenju na obnavljanje dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta što je pre moguće.

Na sastanku su učestvovali predsednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, predsedavajuća delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i evropski poslanici Kati Piri, Tonino Picula, Demetris Papadakis i Andreas Šider. Prisustvovali su i Dragan Đilas i Ljuban Panić iz SSP, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i potpredsednik DS Dejan Nikolić.

Tanja Fajon/Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- U pogledu predstojećih izbora u Beogradu, i sledećih parlamentarnih izbora, podržavamo posvećenost EP da se ponovo uspostavi međupartijski dijalog sa parlamentom Srbije i političkim partijama u Srbiji, kao i poziciju komesara Olivera Varheljija da se EP angažuje u međupartijskom dijalogu vlasti i opozicije - navodi se u saopštenju. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!