KALIFAT JE "ROĐEN" NA KOSOVU: Albanci u džihadu na Evropu - OVK i Islamska država su različita imena za istu ideologiju zla

Đ. Marković

03. 11. 2020. u 16:56

ETNIČKI Albanac Kujtim Fejzulaj juče je izveo teroristički napad nedaleko od sinagoge u Beču. To je bio jedan od šest dobro koordinisanih napada u austrijskoj prestonici, u kojima je poginulo najmanje petoro ljudi, a ranjeno sedamnaestoro.

КАЛИФАТ ЈЕ РОЂЕН НА КОСОВУ: Албанци у џихаду на Европу - ОВК и Исламска држава су различита имена за исту идеологију зла

Foto: Printscreen

Fejzulaj, koji je rođen u Austriji, a poreklom je iz Čelopeka u Severnoj Makedoniji, stavio je na sebe lažni pojas sa eksplozivom, i iz automatske pušte otvorio vatru na policiju i civile u Beču.

Dvadesetogodišnji Albanac je pre napada na instagramu objavio fotografiju sa mačetom i "kalašnjikovim" u rukama, a samo nekoliko sati pre zločina svojim prijateljima je slao video snimke napada na redakciju lista "Šarli Ebdo".

Foto: Instagram

Nakon prvobitnog šoka i sklapanja mozaika haotičnih informacija, jedan podatak je odmah svakome upao u oči. Austrijska policija je znala s kim je imala posla, i sa sigurnošću možemo reći da je krvoproliće moglo biti sprečeno. 

Naime, Fejzulaj je prošle godine pokušao da se priključi Islamskoj državi (tačnije njenim ostacima) u Siriji, zbog čega je uhapšen i osuđen na 22 meseca zatvora. Manje od devet meseci kasnije on je pušten na uslovnu slobodu - smatran je mladom punoletnom osobom u skladu sa Zakonom o sudu za maloletnike.

Kako su džihadisti godinama uništavali Srbiju

Džihad počeo baš kod nas u Srbiji. Nisu u pitanju bili "zli" Arapi iz pustinjskih plemena, nego dojučerašnje komšije, Albanci.

Naša vojska je devedesetih ratovala protiv istih ovakvih zločinaca, a za to smo proglašeni ratnim zločincima i zasuti NATO bombama sa osiromašenim uranijumom.

I pre nego što su bombaški napadi postali strah stanovnika "razvijenog" Zapada, mi smo gledali delove tela koje skupljaju pored spržene olupine autobusa "Niš ekspresa". To je uradio isti taj kalifat, samo je tada nosio predznak oslobodilačke vojske.

Foto: AP Foto/Boris Grdanoski

 

Dok je svet ćutao, kalifat je pokazao masovnost tokom pogroma 2004. godine. "Mlada demokratska država" Kosovo je pokazala da među njenim građanima postoji veliki afinitet za spaljivanjem svetinja i proterivanjem civila.

KAČANIK - mesto na Kosovu za regrutaciju džihadista

Ipak, iako džihadisti srpsku baštinu ruše na Kosovu godinama, svet je čuo za njih pojavom zloglasnog kosovskog Albanaca Lavdrima Muhadžeria. Mudžaheri, koji je bio poznat i pod ratnim imenom Abu Abdulah Kosovi, je u centar svetske pažnje pažnje dospeo kada je krajem jula 2014. godine kada je na Fejsbuku objavio fotografiju kako odseca glavu jednom zarobljeniku u Siriji.

Tada se u svetskim medijima pojavljuje i informacija o džihadističkom uporuštu na Kosovu, a koja nosi naziv Kačanik jer je u tom mestu bio rođen Muhadžeri. To je danas gradić označen od svetkih obaveštajnih službi kao "crna tačka" džihad ideologije na Balkanu.

U avgustu 2015. godine britanski Telegraf objavio je tekst pod nazivom "U Kačaniku, džihadističkoj prestonici Kosova", u kom pišu o malom gradu na Kosovu gde se regrutuju džihadisti.

"U poslednje tri godine, oko 24 odsto lokalnog stanovništva otišlo je da se bori za džihadističke grupe u Siriji i Iraku", pisao je tada Telegraf te navode da je zajedno sa Albanijom i Bosnom lažno Kosovo postalo mesto odakle se "lansiraju džihadisti u IS." Takođe, u tekstu navode su oni koji su otišli da ratuju u Siriju, bili pripadnici OVK.

Foto: Printskrin

Takođe, 2017. godine Radio slobodna evropa, odradio je reportažu o Kačaniku nazvavši je tada "prestonicom džihada u Evropi".

"Sveti rat" džihadista koji ne prestaje

Sve nabrojano nisu bili izuzeci, već samo poglavlja dugog procesa koji je sinoć rezultirao krvoprolićem u Beču, a najstrašnije je što se više ne pitamo da li će se haos nastaviti, već kada i gde.

Isti ti Albanci si dalje se bore u Siriji. Jedinica "Džemaat Albani", koju čini više stotina boraca iz južne srpske pokrajine i Severne Makedonije ratuje u sklopu terorističke organizacije Hajat Tahrir al-Šam.

Imena se menjaju, ali je ideologija ista. Bilo da ih znamo kao Islamsku državu, Al Nusru, Imarat Kavkaz ili Oslobodilačku vojsku Kosova, oni imaju jasno definisane ciljeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024