SRAMNE REČI U SKUPŠTINI LAŽNE DRŽAVE: Srbi se pitaju samo jedno - A šta je sa našim problemima

D. Zečević

02. 11. 2020. u 17:53

POSLANICI u Skupštini tzv. Kosova raspravljali su danas o navodnim problemima albanskih stanovnika u Severnoj Mitrovici i drugim opštinama na severu Kosova.

СРАМНЕ РЕЧИ У СКУПШТИНИ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Срби се питају само једно - А шта је са нашим проблемима

Foto: P. Milošević/Tanjug/Zoran Žestić

Kako su preneli prištinski mediji na albanskom jeziku poslanica Demokratske Partije Kosova Valjdete Idrizi koja je govorila u ime predlagača “postoje prepreke sa kojima se Albanci suočavaju prilikom povratka na svoja imanja i obnavljanja kuća spaljenih tokom rata", dok, kako je istakla “višespratnice koje se grade na severu - nacrti su planova za dovođenje što većeg broja Srba na ove lokalitete i za povećanje srpske dominacije”.

Istovremeno, šef poslaničke grupe „Samoopredeljenja“ Redžep Seljimi kazao je da je “ sudbina severa tzv. Kosova ostavljena u rukama Srpske liste, dok je Saranda Bogujevci iz Samoopredeljenja rekla „da na severu postoji oko 500 imanja Albanaca koja su zeuzeli Srbi“

- Srbija nastavlja kolonizaciju izgradnjom 300 kuća u Sunčanoj dolini u kojima će živeti 1.500 Srba iz Srbije. U ovom naselju biće izgrađena crkva, dom zdravlja i drugi objekti- rekla je Bogujevci čiju su izjavu preneli elektronski meidji u Prištini. Reagujući na pomenute navode poslanika u Skupštini tzv. Kosova predstavnici više Udruženja raseljenih lica sa Kosmeta u izjavi "Novostima" ističu da će “Sunčanu dolinu” nastaniti raseljena lica iz drugih delova Kosmeta a ne Srbi iz centralne Srbije.

- Zauzeli su nam više od 40.000 stanova,na stotine hiljada srpskih kuća je uništeno ili uzurirano, više desetina hiljada Srba je ostalo bez radnih mesta,Srbi su proterani iz svih gradova južno od Ibra a samo u centru Đakovice nekadašnjoj Srpskoj ulici uništeno je ili zauzeto 2000 srpskih domaćinstava - ističu predstavnici Udruženja raseljenih lica sa Kosmeta koji napominju da predstavnici kosovskih vlasti moraju imati na umu da je i dalje oko 230 000 Srba sa Kosmeta proterano iz svojih domova jer se u proteklom periodu nije vratilo ni deset odsto raseljenih.

Istovremeno,pitaju da li će albanski poslanici u Skupštini tzv. Kosova raspravljati o osnovnim ljudskim pravima Srba na KiM koja su najugroženija ne samo u ovom delu Balkana i Evrope već i na čitavom svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a