TAČI MINIRA RAD SUDA: Glavni tužilac za zločine OVK DŽek Smit javno upozorava na ponašanje Prištine

D. R. Đ.

27. 10. 2020. u 20:42

POSTOJI dobar razlog da se veruje da je izmena ustava koju predlaže Hašim Tači, a koja se odnosi na mandat Specijalizovanih veća, deo šire strategije da se podrije rad Specijalizovanog tužilaštva i veća.

ТАЧИ МИНИРА РАД СУДА: Главни тужилац за злочине ОВК Џек Смит јавно упозорава на понашање Приштине

Hašim Tači / Foto Tanjug-AP

Na ovo je ukazao Džek Smit, glavni tužilac Specijalnog suda za zločine OVK u svom podnesku predatom prošle nedelje Specijalnom veću Ustavnog suda pri Specijalnom sudu u Hagu.

Tači je, podsetimo, u avgustu predložio skupštini u Prištini izmenu dva člana ustava koji se odnose na regulisanje dužine mandata Specijalizovanih veća, a potom je čitav slučaj stigao pred Ustavni sud u Hagu, čije mišljenje je zatražila predsednica parlamenta Vljosa Osmani.

- Činjenica da amandmane predlaže predsednik koji je predmet optužnice u vezi sa ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti upozorava da ih treba proceniti sa posebnom pažnjom. Tači nije nezainteresovana stranka - naveo je Smit.

Citirajući Tačijevo obraćanje skupštini, glavni tužilac je zaključio da, "sugerišući da vremenski mandat suda zahteva produženje", Tači nagoveštava da je mandat suda već istekao u avgustu 2020:

- Potencijalna posledica tog stava bila bi poništavanje svih preduzetih radnji Specijalnog tužilaštva, uključujući bilo kakvo potvrđivanje optužnice protiv samog gospodina Tačija. Zapravo, Tači višestruko pokušava da podrije okvir rada Specijalizovanih veća i Tužilaštva.

On smatra da su amandmani koji se odnose na mandat suda nepotrebni, jer ustav "Kosova" adekvatno reguliše mandat veća i tužilaštva i podseća da je u skladu sa obavezama koje je Kosovo preuzelo sporazumom sa EU, predviđeno da se rad Suda nastavlja sve dok Savet EU ne obavesti Kosovo da su svi sudski postupci okončani.

Inače, svi koji su se, zasad, pojavili pred Specijalnim sudom u Hagu - Hisni Guncati, Salih Mustafa i Nasim Haradinaj, listom su izjavljivali da sud ne priznaju i da mu je mandat - istekao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima