GUCATI OSTAJE U PRITVORU SUDA ZA ZLOČINE OVK: Tražio puštanje na slobodu uz kauciju od 1.000 evra!

S. S. R.

01. 10. 2020. u 15:59 >> 16:06

PREDSEDNIK Udruženja veterana tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hisni Gucati pojavio se danas prvi put u sudnici Specijalnog suda za ratne zločine na KiM, u Hagu, posle hapšenja zbog sumnji da je krivično odgovoran za zastrašivanje potencijalnih svedoka u toku krivičnog postupka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

ГУЦАТИ ОСТАЈЕ У ПРИТВОРУ СУДА ЗА ЗЛОЧИНЕ ОВК: Тражио пуштање на слободу уз кауцију од 1.000 евра!

Foto: printskrin

Advokat odbrane Džonatan Ris tražio je da njegov klijent bude pušten na uslovnu slobodu, uz kauciju, ali je sud to odbio.

- On je otac sedmoro dece, svi žive u okolini Skendera. Deca su mu od 23 do 30 godine. Ima osmoro unučadi, ima dijabetes i visok krvni pritisak, otežano se kreće. Baš danas je trebalo da ima pregled u Prištini za operaciju. Ima astmu. Uzimajući u obzir sve te okolnosti, mislim da bi puštanje na slobodu bilo dobro - rekao je advokat Džonatan Ris i dodao da se neće približavati ni na 100 metara kancelarijama udruženja OVK.

Kako je rečeno, postoji osnovana sumnja da je Gucati održao tri konferencije za štampu tokom septembra na kojima je distribuirao i medijima dostavi poverljive informacije, koji se odnose na rad Specijalizovanog tužilaštva i nije intervenisao kada je njegov saradnik Nasim Haradinaj izneo imena i ostale podatke potencijalnih svedoka. Takvo ponašanje predstavlja zastrašivanje kako bi se svedoci sprečili da daju izjave odnosno pokušaj da se osujete u svojim namerama i da se izvrši odmazda prema onima koji žele da daju informacije.

Foto: printskrin

Hisni Gucati

Uhapšen je kako ne bi pobegao i jer ima motiv i sredstva da ponovi dela.

On je prilikom prvog obraćanja posle hapšenja, rekao da "Euleks nije morao da dolazi da ga hapsi, jer da su ga pozvali, on bi sam došao". Njegova tri advokata koji su bili u sudnici podneli su četiri podneska kojim osporavaju hapšenje klijenta i sud.

Predstavnica Tužilaštva poručila je da prikupljaju informacije od svedoka koji su se osetili zastrašenim, prevodi audiovizuelni meterijal i analizira sve zapljeneno, kako bi optužnica što pre podignuta - najkasnije u roku od 30 dana.

Foto: printskrin

Hisni Gucati

Protiv Gucatija i Haradinaja se vodi postupak, jer su dosijei sa imenima svedoka i njihovim adresama, koje je nepoznati čovek dostavio udruženju, predstavili javnosti.

Veće suda uvažilo je stavove tužilaštva i donelo odluku da Gucati ostane u pritvoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)