RUŽIĆU PROSVETA ANTIĆU "KORIDORI”: Dogovor o izvršnoj vlasti sa SPS-om deo paketa za predsedničke i beogradske izbore

V. MIJATOVIĆ - D. MILINKOVIĆ

27. 10. 2020. u 08:30

NOVA vlada imaće ukupno 24 člana, pošto su naprednjaci, kako saznajemo, blizu odluke da u kabinetu budu dva ministra bez portfelja.

РУЖИЋУ ПРОСВЕТА АНТИЋУ КОРИДОРИ”:  Договор о извршној власти са СПС-ом део пакета за председничке и београдске изборе

Rukovodstvo SPS-a

Fotelju bi, prema našim informacijama, trebalo da zadrži i Nenad Popović, koji je do sada bio ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, a oko čijeg mesta su se lomila koplja. On je, navodi naš izvor, prilikom dogovora o nastavku saradnje dobio upozorenja da manje "iskače" iz zacrtanog kursa vlade i ne daje izjave koje su u suprtnosti za zvaničnom politikom, što je neretko radio u prethodnom mandatu. Ali, konačna odluka još nije doneta.

Drugi ministar bez portfelja verovatno će biti Novica Tončev iz SPS. Njegova zaduženja se još formulišu, ali verovatno će baviti regionalnim razvojem, što je do sada bilo u delokrugu Milana Krkobabića, a koji će sada biti ministar za selo.

Prema "redu vožnje" ministri bi zakletvu pred parlamentom trebalo da polože u sredu. Mandatarka Ana Brnabić u ponedeljak je rekla da je osnovni cilj nove vlade bolji kvalitet života građana:

- Vlada je pokazatelj koliko smo slušali narod, koliko smo, i pored toga što smo ponovo dobili poverenje građana sa listom "Aleksandar Vučić - Za našu decu", čuli da mnoge stvari treba da se menjaju, da je potrebno da promenimo neke ministre, iako su dobro radili, da bi došla nova energija.

Brnabićeva je istakla da je SNS jedina stranka koja se kontinuirano menja i koja se ne plaši da ulaže u mlade ljude, kao i da je predlogom da Gordana Čomić bude ministarka Vučić "otvorio vrata i prozore za dijalog".

Najviše pažnje izazvala je "selidba" Ivice Dačića iz Vlade na mesto predsednika parlamenta. Iako je u delu javnosti to protumačeno kao umanjivanje snage SPS, lider socijalista i u ponedeljak je ponovio da se on "nije sklonio u Skupštinu", već da radi posao za koji su on i Vučić smatrali "da bi bilo najbolje" da on to obavlja.

FUNKCIONERI SNS: NAPADIMA NA PREDSEDNIKA "CRTAJU" MU METU

IZJEDNAČAVANjE članova porodice predsednika Aleksandra Vučića sa Šarićem, Kosmajcem, Bojovićem je pokušaj dehumanizacije i kriminalizacije, kako bi predsednik države postao legitimna meta.

To je u ponedeljak poručila mandatarka i funkcionerka SNS Ana Brnabić, komentarišući to što su neki mediji priču o borbi protiv organizovanog kriminala ilustrovali slikama predsednika Vučića, njegovog brata i sina, zajedno sa fotografijama nekih od aktera organizovanog kriminala.

Brnabićeva je rekla da "kampanja tajkunskih medija nikada nije bila tako monstruozna, da niko nije očekivao takav napad" i da su "i nju iznenadili".

I potpredsednik SNS Miloš Vučević ocenio je da nisu slučajni "sve brutalniji" napadi na predsednika Srbije i njegovu porodicu i da je nova hajka na njega počela čim je najavio da država kreće u obračun sa kriminalom.

Vučević je naveo da su, po uigranom scenariju, počeli da prave pokretne mete od članova Vučićeve porodice, da ih dovode u vezu sa osuđivanim tajkunima i narko-dilerima i dodao da se na, kako je naveo, tajkunskim televizijama kreira opasna atmosfera, poput one koja je prethodila ubistvu premijera Zorana Đinđića.

- Sve što se čini u formiranju vlade, radi se u cilju strateškog dogovaranja za 2022. godinu, odnosno ujedinjenog nastupa socijalista i naprednjaka na beogradskim, parlamentarnim i predsedničkim izborima. Zemlju tada čekaju izbori, a ovde postoji nekoliko bolesti od kojih je jedna kratkovidost.

Pominjanjem kratkovidosti Dačić je verovatno želeo da implicira da će, bez obzira na to što deluje da je u defanzivi, za manje od godinu i po, on opet imati priliku da "poveća ulog". Na predsedničkim izborima njegova podrška Vučiću mogla bi da bude tas na vagi koji bi prelomio ishod glasanja već u prvom krugu. Takođe, socijalisti bi mogli da odigraju bitnu ulogu na beogradskim izborima, gde opozicija vidi svoju veliku šansu. Međutim, ni tu ne treba gubiti iz vida faktor Šapić, koji bi mogao da bude veoma značajan u boju za mandate u Starom dvoru i verovatno će biti deo istog "paketa". Spekuliše se da bi lider SPAS mogao i da bude zajednički kandidat koalicije za gradonačelnika glavnog grada.

OSTAVKE DEVET POSLANIKA

MAJA Gojković, Marija Obradović, Radomir Dmitrović, Branislav Nedimović i Milan Krkobabić podneli su ostavke na poslanička mesta zato što svoj rad nastavljaju u izvršnoj vlasti. Administrativni odbor konstatovao je i ostavke poslanika SNS Miloša Vučevića, Dalibora Radičevića, Nebojše Marjanovića i Jasmine Palurović.

Raspodela mandata u novoj vladi otvorila je i pitanje unutrašnjih odnosa u SPS. Mnogi su u javnosti, ali i u samoj partiji, primetili da su, bar prema nezvaničnim informacijama, ministarska mesta namenjena Branku Ružiću i Novici Tončevu, koji već godinama važe za potencijalne izazivače Dačiću za mesto predsednika stranke. Inače, Ružić će, osim resora prosvete, dobiti i funkciju prvog potpredsednika vlade. Poznavaoci prilika u SPS, ipak, podsećaju da uprkos tome što su neretko iskakali iz zvanične politike, pa i ulazili u sukobe sa naprednjacima, ni Ružić ni Tončev ni u jednom trenuku nisu otvoreno "udarili" na Dačića, a lider socijalista je uvek uspevao da ih uklopi u svoje planove.

Preko SPS pojedini analitičari "prelamali" su i spoljnopolitičku orijentaciju Srbije, pa se tvrdilo da bi manji broj ministarstava i posebno sklanjanje njihovih kadrova iz sektora energetike mogli da znače udaljavanje od Rusije. Međutim, iako Antić neće biti zadužen za energetiku, trebalo bi da dobije mesto direktora "Koridora Srbije". Pored toga, Dačić je u ponedeljak potvrdio da Dušan Bajatović ostaje na čelu "Srbijagasa", pa se čini da su priče o "energetskoj diversifikaciji" u vladi, ipak, bile samo nagađanja. Istovremeno, kako saznajemo, SPS će zadržati i mesto direktora "Srbijašuma".

SVEGA 42 MINISTARKE OD DEVEDESETIH

NOVOM raspodelom ministarskih funkcija u vladi, Srbija je ušla u 10 zemalja sveta s najboljim balansom kada je reč o rodnoj ravnopravnost i u izvršnoj vlasti, ocenjuje Blumberg, navodeći da polovinu vlade čine žene. Pored premijerke Ane Brnabić, u Nemanjinoj 11 biće i Anđelka Atanasković (privreda), Maja Popović (pravda), Irena Vujović (ekologija), Gordana Čomić (društveni dijalog), Marija Obradović (državna uprava), Maja Gojković (kultura), Zorana Mihajlović (energetika), Jadranka Joksimović (EU), Darija Kisić Tepavčević (rad) i Tatjana Matić (trgovina).

Inače, ovo je vlada sa ubedljivo najvećim brojem žena od uvođenja višestranačja u Srbiji. Od više od 300 ljudi koliko je prošlo kroz sve vlade bile su svega 42 ministarke. Pre ove vlade, najviše ministarki, čak sedam, bilo je za vreme drugog kabineta Mirka Marjanovića od 1998. do 2000.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je vlada koja bi trebalo u sredu da bude formirana "nastavak" prethodnih, ali i "osnov neke nove, posle vanrednih parlamentarnih izbora 2022. godine, kada će dominantu ulogu, vrlo verovatno, opet imati SNS":

- Proklamovanih šest ciljeva bilo je i pred odlazećom vladom, a biće i pred onom koja će doći 2022. godine.

Anđelković smatra da su socijalisti dobili onoliko koliko im i proizlazi na osnovu broja osvojenih mesta u parlamentu:

- Njihova zastupljenost je manja, pa se samim tim i broj ministarskih mesta promenio, ali su dobili vrlo važno mesto predsednika Skupštine, koje na neki način kompenzuje deo gubitaka unutar izvršne vlasti.

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID, kaže da sastav novog kabineta Ane Brnabić može da odigra važnu ulogu u dijalogu i smirivanju polarizacija koje postoje. Osim uloge koju bi u tome mogla da odigra Gordana Čomić, Klačar ističe i da je "važno to što se na čelu parlamenta nalazi Dačić, koji sigurno ima kapacitete, znanje i političko iskustvo da na adekvatan način preuzme onaj deo odgovornosti koji pripada parlamentu":

- Da bi se sve to desilo, mora da postoji vrlo jasna politička spremnost obeju strana, vladajuće stranke i opozicije, iskrene namere i određeni principi oko kojih bi se oni u ovoj fazi dogovorili - kaže Klačar.

OPROŠTAJ UZ RUČAK

Oproštajni ručak Branka Ružića sa saradnicima

MINISTAR državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić oprostio se u ponedeljak na ručku sa svojim timom. On je poručio da je "izazove lakše prebroditi uz odličan tim" i naveo da mu je čast da je bio na čelu MDULS, koje je tri i po godine vredno radilo.

RESOR U SENCI KORONE

KANDIDATKINjA za ministra za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da zadatak svakog pojedinca, bez obzira na to kojim se poslom bavi, treba da bude borba sa virusom korona.

Ona je tako odgovorila na pitanje šta će biti najveći izazovi u resoru koji preuzima:

- Sve naše poslove obavljamo u svetlu pandemije. To treba da bude zadatak svih nas, bez obzira na to kakve znanično imamo funkcije. Uloga svakog od nas je da spreči da se inficira i da prenosi dalje infekciju - rekla je Kisićeva za TV Prva.

Ona je navela da ministarstvo koje preuzima pokriva domove za stare gde je najveća opasnost da se virus širi, gde infekcija može da napravi pravi požar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!