VUČIĆ SA KNEZOM ALBERTOM U PALATI SRBIJA: Razgovarali smo o pandemiji, o ekonomiji i evropskim integracijama Srbije (FOTO/VIDEO)

Tanjug

07. 10. 2020. u 11:17 >> 12:39

KNEZ Albert Drugi od Monaka doputovao je danas u zvaničnu posetu Srbiji, a na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

ВУЧИЋ СА КНЕЗОМ АЛБЕРТОМ У ПАЛАТИ СРБИЈА: Разговарали смо о пандемији, о економији и европским интеграцијама Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

VUČIĆ: Razgovarali smo o pandemiji, o ekonomiji i evropskim integracijama Srbije! Uveren sam da će ova poseta pružiti snažan podstrek u narednom periodu

Vučić je rekao da ima izuzetnu čast da bude domaćin Knezu od Monaka u njegovoj prvoj zvaničnoj poseti Beogradu.

- Ubeđen sam da će ovo biti veliki impuls odnosima između dve zemlje i čast mi je što sam mogao da mu uručim lentu. Takođe, kroz razgovor sa njim mogao sam mnogo toga i da naučim - rekao je Vučić.

Kako kaže, razgovarali su i o borbi sa pandemijom koronavirusa i dodao da želi Kneževini Monako da se sa uspehom bori protiv te opasne infekcije.

- Nadam se da ćemo posebno podstaći razvoj turizma, kao i da će biti više Srba koji će putovati u Monte Karlo i svoj novac ostavljati tamo, kao što će i oni dolaziti ovamo - rekao je Vučić.

Foto: Printskrin

Kaže da su razgovarali o ukupnoj ekonomskoj saradni, i dodaje da veruje da i tu mogu stvari da se poprave u buduće.

- Razgovarali smo i o evropskim integracijama Srbije i zamolili za njihovu podršku. Nadam se da će se Knez Albert u Srbiji da osećtia kao kod kuće - rekao je Vučić.

Knez od Monaka se zahvalio na odlikovanju i istakao da je ponosan što je dobio ovo odličje.

- Prilika koja mi se sada pruža jeste da dam novi zamajac našim odnosima. Takođe, imamo novu etapu i u ekonomskim odnosima, ovaj sporazum će doprineti produbljivanju kontakata i odnosa - rekao je knez Albert.

Foto: Printskrin

Vladar Monaka, sleteo je u Beograd u 11 sati, gde ga je na beogradskom aerodromu dočekao minister spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Nakon toga upriličen je svečani doček za Alberta Drugog , koga je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Vučić, nakon čeka je usledio tet-a-tet sastanak.

Zatim su održani plenarni razgovori delegacija Srbije i Kneževine Monako, i potpisan sporazum o saradnji, od strane predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i izvršnog direktora Privrednog odbora Monaka Gijoma Roza.

VUČIĆ: SNAŽAN INPULS SARADNjI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u razgovoru sa knezom Albertom Drugim od Monaka iskazana velika, uzajamna opredeljenost za osnaživanje odnosa i dalji razvoj saradnje u svim oblastima.

"Uveren sam da ćemo i posle danas potpisanog memoranduma našu saradnju učiniti još mnogo boljom", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa visokim gostom iz Monaka.

Predsednik je posebno istakao da je ovo prva zvanična poseta Alberta od Monaka Srbiji, iako nije prvi put u Beogradu.

On je naveo da su Srbija i Monako na prvi pogled dve zemlje koje se razlikuju, ali su obe stare evropske države, koje mogu da budu ponosne na svoju istoriju, tradiciju, slobodarski duh.

Vučić je zahavlio knezu što je prihvatio poziv u posetu i time učinio istorijski korak u odnosima dve države.

Foto: Tanjug

Tekst potpisa

"Uveren sam će ovi razgovori biti snažan impuls unapređenju saradnje naše dve zemlje", rekao je Vučić.

Preneo je da su razgovarali i o pandemiji virusa korona, kao i da je svog gosta zamolio za dodatnu podršku Monaka Srbiji na njenom evropskom putu, a posebno kneževsku porodicu, koja je, kaže, veoma ugledna u Evropi i celom svetu.

VUČIĆ: DA NE BUDE SAMO NOVAK ÐOKOVIĆ...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će danas potpisan momorandum o saradnji u oblasti ekonomije između Privredne komore Srbije i Ekonomskog borda Monaka doprineti unapređenju ekonomske saradnje dve zemlje i biti model za produbljivanje bilateralnih odnosa i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Izrazio je očekivanje da će biti podstaknut razvoj turizma i da će građani Monaka češće dolaziti u Srbiju, ali i da će, pored Novaka Ðokovića, biti više Srba koji će posećivati Monako i Monte Karlo i da svoj novac ostave u jednoj prijatlejskoj zemlji, kao što je kneževina Monako.

Vučić očekuje da i građani Monaka prepoznaju lepote Srbije, kao i da će se povećati ekonomska saradnja i trgovinska razmena Srbije i Monaka koja je sada mala, dok je u sektoru usluga malo veća, ali i dalje nedovljna.

Foto: Tanjug

"Verujemo da i jedno i drugo možemo da popravimo u narednom periodu", dodao je Vučić.

KNEZ ALBERT DRUGI: NOVI ZAMAJAC U ODNOSIMA SRBIJE I MONAKA

Knez Albert Drugi od Monaka poručio je danas da njegova poseta Beogradu daje novi zamajac odnosima Srbije i Kneževine Monako.

Knez Albert Drugi je naveo da je uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje usledilo tek 2007. godine, ali da njegova poseta predstavlja novi zamajac odnosima, kao i da će potpisivanje ekonomskog sporazuma otvoriti put produbljenim i konkretnim kontaktima.

Govoreći o sporazumu koji su potpisali Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka, knez je rekao da se potencijali privrednog razvoja u domenima transformacije, digitalizacije i međunarodne trgovine naziru u budućnosti.

"Srbija i Kneževina Monako se mogu učiniti naoko različite po mnogo čemu, jedna zemlja u južnoj Evropi, mlada republika kojom protiče veličanstvena reka Dunav, sa druge Kneževina, država grad sa 40.000 stanovnika okrenuta Mediteranu... Ali i dalje verujem da će zajedničke tačke između naših zemalja biti aduti za razvoj i jačanje odnosa na različitim nivoima", rekao je Albert na pres konferenciji s predsednikom Srbije.

Foto: Tanjug

"Naša bliskost je velika jer naše dve države znaju da u sintezi njihovih specifičnosti i njihove otvorenosti prema svetu leže ključevi njihove budućnosti", rekao je knez Albert Drugi.

Rekao je da je sa Vučićem i srpskim zvaničnicima razmenio mišljenja o temama koje su od zajedničkog interesa, poput zaštite životne sredine, turizma, unapređenja održivog razvoja i očuvanja biološke raznolikosti, kulture, sporta....

Predsedniku Vucicću je ukazao na značaj koji Monako pridaje multilateralizmu i dodao da se nada da će Srbija moći da se pridruži Savezu za multilateralizam, koji su 2019. inicirale Francuska i Nemačka, uz podršku Kneževine Monako.

Rekao je da taj savez ima za cilj da se ojačaju multilateralne organzicije kroz bolje finansiranje i neophodne reforme, te stvaranje koalicija za podršku.

"Siguran sam da će ova poseta biti uspešna i biće novi početak u našim odličnim odnosima", rekao je knez Albert Drugi i zahvalio i na odlikovanju koje je dobio, Ordenu Republike Srbije na lenti, ističući da je veoma počastvovan.

On je zahvalio predsedniku Vučiću i svim srpskim zvaničnicima na srdačnom dočeku koji je prirđen delegaciji Monaka.

Knez Albert će tokom dana razgovarati i sa predsednicom vlade Anom Brnabić na radnom ručku, posetiće Narodni muzej, dok će sutra boraviti na severu Srbije.

Potpisan sporazum

Potpisan sporazum o saradnji, od strane predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža i izvršnog direktora Privrednog odbora Monaka Gijoma Roza.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svečani doček u čast kneza Alberta II od Monaka.

Objava koju deli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) dana 7. Okt 2020. u 2:42 PDT

U toku plenarni deo razgovora dve delegacije

Plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Kneževine Monako predvođeni predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i Nj.S.V. knezom Albertom II od Monaka.

Predsednik Srbije domaćin je Albertu Drugom od Monaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je knezu Albertu Drugom od Monaka tokom posete suverena Monaka Srbiji.

Intonirane himne, Knez Albert i predsednik Vučić ispred stroja počasne garde VS

Po dolasku sa aerodroma kneza Alberta od Monaka ispred Palate Srbija dočekao je predsednik Aleksandar Vučić. Intonirane su himne dve države. Potom su dva lidera krenula u obilazak stroja počasne garde VS, a zatim u Palatu Srbija

Knez Albert sleteo na beogradski aerodrom

Vladar Monaka, koji je sleteo u Beograd oko 11 sati, dočekan je uz crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Knez Albert je iz aviona izašao sa maskom na licu, koju je nosio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić prilikom pozdrava.

Ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate Srbije, gde će kneza Alberta dočekati njegov domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon toga sledi tet-a-tet sastanak predsednika Vučića i kneza Alberta.

Uslediće zatim plenarni razgovori delegacija Srbije i Kneževine Monako, a nakon toga i potpisivanje sporazuma o saradnji, koji će potpisati predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Privrednog odbora Monaka Gijom Roz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (94)