PROTESTI PONIŠTILI IZBORE: Haos u Kirgiziji - upad u institucije, iz zatvora oslobođen bivši predsednik, guverneri podneli ostavke...

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

07. 10. 2020. u 10:04

CENTRALNA izborna komisija u Kirgistanu juče je poništila rezultate nedeljnih izbora prema kojima su dve vladajuće partije zadržale vlast u zemlji, ali to se desilo tek pošto su prethodno razljućeni demonstranti izazvali haos u glavnom gradu Biškeku, provalili u zgradu vlade, izvukli bivšeg predsednika iz zatvora i imenovali "svog" šefa bezbednosti i državnog tužioca.

ПРОТЕСТИ ПОНИШТИЛИ ИЗБОРЕ: Хаос у Киргизији - упад у институције, из затвора ослобођен бивши председник, гувернери поднели оставке...

Foto AP

Saopšteno je da je na insistiranje predsednika Kirgizije Soronbaja Ženbekova odlučeno da se rezultati prekontrolišu i da je nakon toga doneta odluka da se izbori ponove.

Dramatična situacija u Kirgiziji koja je juče iznenada postala svetska vest, nastala je posle objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora. Na izborima za parlament Kirgizije učestvovalo je 16 partija, ali su cenzus, sedam odsto glasova, prešle samo četiri partije. Protesti su počeli već u nedelju i pre prebrojavanja glasova, a kasnije su se samo razbuktali da bi juče došlo do nemira.

Snajperom ubijen šef specijalaca

JEDINI poginuli je šef kirgiskih specijalaca Usen Nijazbekov. U policiji kažu da je na njega pucano snajperskom puškom čiji je vlasnik bivši predsednik Atambajev koji se nalazio u zatvoru.

Almazbek Atambajev, Foto AP

Nezadovoljnici su razvalili kapiju iza koje su zdanja predsedništva i parlamenta. Predsednik Ženbekov izjavio je tada da su izbori bili samo povod onima koji su hteli nasilno da zauzmu vlast. On je naredio policiji da ne otvara vatru kako bi se izbeglo krvoproliće. Sa snimaka se vidi kako je masa ušla u zgrade državnih institucija i kako iznosi ono što je mogla da ponese.

SEVER PROTIV JUGA

U Kirgiziji decenijama postoji veliki sukob između južnjaka i onih koji žive na severu. Političke elite te zemlje su upravo podeljene po tom principu. Predsednik Ženbekov je iz južnjačkog dela elite, dok je Atambajev sa severa.

Foto Ilustracije

Nakon toga demonstranti su iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara  Isakova koji je bio na čelu vlade 2017. i 2018. godine. Atambajev je osuđen na 11 godina zatvora zbog korupcije. U parlamentu je posle njegovog hapšenja ostalo podosta njegovih pristalica pa je novi predsedniki pokušao da ih istisne.

Prema izveštajima lokalnih medija, nekoliko pokrajinskih guvernera podnelo je ostavku. Javni skupovi počeli su juče i u nekoliko provincijskih centara, od kojih je većina bila antivladina, dok su se pristalice Ženbekova okupile u južnom gradu Ošu, gde njegov brat poziva na jedinstvo i red.

ŽENBEKOV OSTAO U BIŠKEKU

PREDSEDNIK Kirgistana Soronbaj Ženbekov (na slici) ostao je u glavnom gradu te zemlje i nije nikuda otišao uprkos političkoj krizi koja je izbila nakon parlamentarnih izbora, izjavila je juče njegova portparolka.

Foto AP

Brojni kirgistanski mediji ranije su izvestili, pozivajući se na neke izvore iz okruženja predsednika, da je šef države napustio glavni grad i otišao na jug zemlje.

Jedna osoba je ubijena, a 686 je ranjeno u sukobima tokom ovih nemira.

Posledice Spaljeni automobili u glavnom gradu, Foto AP

Kirgistan, srednjoazijska zemlja sa 6,5 miliona stanovnika, nekadašnji deo Sovjetskog Saveza koji je nezavisnost stekao 1991. godine, ima dugu istoriju političke nestabilnnjosti. U proteklih 15 godina u pobunama su sa vlasti srušena dva predsednika.

Suzavac  Policija u akciji, Foto AP

Pre deset godina došlo je do revolucije u kojoj je pobedio klan Atambajeva. Kako će završiti ovi protesti tek će se videti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili