ĐURIĆ O PORUKAMA PRIŠTINE O ZSO: Hoti u Briselu "peva" drugačije, garantuje i dodatna ovlašćenja

D. R. Đ.

29. 09. 2020. u 09:36

IAKO je planirana runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu u ponedeljak preskočena "zbog opreza u vezi sa virusom korona", kako je zvanično obrazložio posrednik EU Miroslav Lajčak, uobičajene prepirke dveju strane na temu Zajednice srpskih opština nisu izostale.

ЂУРИЋ О ПОРУКАМА ПРИШТИНЕ О ЗСО: Хоти у Бриселу пева другачије, гарантује и додатна овлашћења

Đurić i Lajčak u Briselu

Premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti, naime, izjavio je da "sa Srbijom neće razgovarati o Zajednici srpskih opština", na šta je reagovao Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, rekavši da Avdulah Hoti "može da laže javnost koliko hoće, ali neće pobeći od stvaranja Zajednice srpskih opština".

- Što se tiče sporazuma o ZSO, on je zatvoren i o njemu se ne razgovara, kao takvom. Pobrinuću se da proces dijaloga ide napred, a ako ne krene, onda nismo mi krivi - dodao je Hoti.

Đurić je uzvratio da premijer institucija u Prištini na sastancima u Briselu "peva drugu pesmu".

- Ne samo da obećava da će omogućiti formiranje ZSO, već garantuje i dodatna ovlašćenja za nju. Umesto što se junači pred svojim medijima i argumentima predškolca brani nespremnost Prištine da sprovodi svoje obaveze, treba da hitno preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja - saopštio je Đurić.

On je naveo i da je Hoti dužan da albanskoj javnosti na KiM objasni da učestvuje u procesu normalizacije odnosa, a ne u "dijalogu o uzajamnom priznavanju", a da bi do normalizacije odnosa moglo doći, strane u dijalogu "moraju da pokažu što više kredibilnosti, a što manje verolomnosti".

Prema njegovim rečima, pitanje ZSO biće zatvoreno onda kada ona bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, pa čak ni tada, jer je Zajednica osmišljena i dogovorena kao institucija koja može da evoluira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!