BRISEL NAM TRAŽI SANKCIJE MINSKU: Pod plaštom usklađivanja spoljne politike, iz EU stižu novi zahtevi

D. MILINKOVIĆ

utorak, 15. 09. 2020. u 07:33 >> 07:33

БРИСЕЛ НАМ ТРАЖИ САНКЦИЈЕ МИНСКУ: Под плаштом усклађивања спољне политике, из ЕУ стижу нови захтеви

Arhiva Novosti

IZ paketa novih zahteva koje je za Srbiju pripremio Brisel, juče je izvučen još jedan, i to iz "fascikle" usklađivanja spoljne politike sa EU: da se Beograd pridruži najavljenim sankcijama protiv odgovornih za nasilje u Belorusiji.

Prema nekim diplomatskim izvorima, ovo insistiranje da se do kraja svrstamo u istu kolonu sa EU kada je reč o režimu u Minsku, samo je uvertira za najvažniji korak koji Brisel očekuje od naše zemlje, a to je - uvođenje sankcija Rusiji i okretanje leđa Kini.

Interesantno je i da se sad od Srbije traži nešto oko čega ne postoji ni saglasnost u samoj EU. Naime, poslednji pokušaj da se uvedu sankcije protiv pojedinaca u Belorusiji propao je jer se tome usprotivio Kipar. Zvanična Nikozija odbila je da glasa za ovu odluku sve dok se članice EU ne slože da uvedu ograničenja Turskoj zbog operacija bušenja u istočnom Sredozemlju.

"Pandorina kutija" novih uslovljavanja EU na našu zemlju otvorena je pritiscima da Srbija odustane od planiranih vojnih vežbi sa Minskom i Moskvom, a koje je trebalo da se održe u Belorusiji.

Tanjug

Iz ove nezgodne situacije Vlada Srbije je izašla tako što je donela odluku o obustavljanju svih međunarodnih vojnih aktivnosti, i sa partnerima sa Istoka i sa onima sa Zapada, i to u narednih šest meseci. Prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, obustavljen je rad na oko 200 vojnih aktivnosti. Između ostalog, otkazano je naše učešće u zajedničkoj vojnoj vežbi sa članicama ODKB "Neraskidivo bratstvo", koja je planirana u oktobru u Belorusiji, a zatim i združeni manevri sa Belorusijom "Zajednički udar", u Srbiji.

Međutim, ovo nije na duži rok zadovoljilo Brisel, odakle se juče ponovo oglasio portparol Evropske komisije Peter Stano:

- Nadamo se da ćemo uskoro videti najavljene evropske sankcije protiv odgovornih za neprihvatljivu repesiju u Belorusiji. Očekujemo da zemlje u procesu pristupanja EU napreduju u usklađivanju svojih politika sa politikama EU. To se ne dovodi u pitanje.

Srbija je nedavno podržala deklaraciju EU o Belorusiji, u kojoj se ističe da izbori u toj zemlji nisu bili fer. Premijerka Ana Brnabić tada je rekla da je to učinjeno u okviru usklađivanja naše spoljne politike sa stavovima Unije.

Međutim, glasanje za ovaj opšti dokument ne znači i blanko podršku Beograda za eventualne strože poteze EU prema Minsku, a koje Brisel sada očigledno očekuje.

Politički analitičar Nemanja Starović, iz Centra za društvenu stabilnost, Stanovu izjavu vidi kao dokaz da "mnogi u sistemu briselske administracije ne razumeju koliki je iskorak naša država već napravila pridružujući se zajedničkoj poziciji EU o izborima u Belorusiji":

- Sledeći logiku kojom se vodi Stano, Srbiji bi već sutra mogao biti ispostavljen zahtev da se priključi sankcijama Rusiji ili nekoj od inače brojnih osuda Kine, a bez bilo kakve naznake da bi Srbija u doglednoj budućnosti mogla postati punopravna članica EU i time zauzeti mesto za stolom na kojem se te spoljnopolitičke odluke donose.

NERVOZA ZBOG SPORAZUMA IZ SAD

NOVI zahtevi iz Brisela, po Staroviću, imaju manje veze sa zbivanjima u Minsku, a daleko više oslikavaju nervozu zbog toga što je Srbija Sporazumom iz Vašingtona prvi put za poslednjih 30 godina otvorila dijalog sa SAD na najvišem nivou.

- Počeli smo da usaglašavamo određene segmente svoje spoljne politike sa najmoćnijom državom sveta, čemu EU ne sme direktno da se usprotivi.

Starović smatra da ne bi trebalo pridavati previše značaja izjavama portparola EK, budući da se odluke u Evropi i dalje donose u prestonicama najvažnijih država članica, te da će zvanični Beograd kao i do sada sve otvorena pitanja iz domena spoljne politike rešavati u direktnoj komunikaciji sa Berlinom i Parizom.

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, nema dilemu da će Srbija gotovo svakodnevno slušati izjave briselskih zvaničnika da treba da uskladi svoje spoljnopolitičke stavove sa EU:

- Naš procenat usklađenosti sa deklaracijama i rezolucijama Brisela je ubedljivo najniži u regionu. U slučaju sankcija Belorusiji, međutim, treba prvo da sačekamo da li će oko toga postići konsenzus države članice, pa tek onda da razmatramo kakav ćemo stav zauzeti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Brat

15.09.2020. 07:40

Da li će Brisel po istim kriterijumima da uvede sankcije Francuskoj i Nemačkoj , pošto je i tamo bilo nasilja tokom demonstracija ne manj nego u Belorusiji.

Raša

15.09.2020. 07:58

EU nema pravo da se meša u takve stvari pogotovo što mi nismo članica,kao i što ne podržavaju Srbiju u vezi kosova biće po meni odbačeno. Srbija treba da ispoštuje one koji nas podržavaju a ne koji nam žele dobro iz svog interesa.

Dragan

15.09.2020. 08:39

Ako Srbija podlegne ovakvim prljavim pritiscima ona ce ih biti jos.Ako neko zasluzuje sankcije, to je ta grupa u Briselu koja prestavlja takozvanu EU.

Anti eu

15.09.2020. 10:45

Meni nije poznato da smo postali član eu! Nemamo ni jedno zatvoreno poglavlje! Prema tome nikako ne pristajati na ove pritiske! Eu nema nikakav diplomatski kapacitet i sve sto zna je samo da uvodi sankcije! Sjasite više!

Tomić Bane

15.09.2020. 17:08

Šta je sa sankcijama zbog žutih prsluka u Francuskoj? Nije valjda da je Evropska unija poslala debile da nadgledaju izbore u Belorusiji, kad oni koji su ih poslali traže sankcije jer su izbori pokradeni. Šta su onda nadgledali? Ponekad mislim da idioti upravljaju Evropom.