NE SUMNJAMO U PRIVRŽENOST I PRIJATELJSTVO SRPSKE VLASTI: Nakon peha Zaharove oglasio se zvanični Kremlj - Vučić se Putinu zahvalio na podršci

D. MILINKOVIĆ

08. 09. 2020. u 07:55

DA li će pojedine tačke sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Prištinom koji je potpisan u Vašingtonu, posebno poslednja, o otvaranju ambasade Srbije u Jerusalimu, izazvati jače potrese u našim odnosima sa drugim velikim silama i arapskim državama - u najvećoj meri će zavisiti od veštine naše diplomatije da ključnim međunarodnim partnerima objasne razloge ovakvog poteza.

НЕ СУМЊАМО У ПРИВРЖЕНОСТ И ПРИЈАТЕЉСТВО СРПСКЕ ВЛАСТИ: Након пеха Захарове огласио се званични Кремљ - Вучић се Путину захвалио на подршци

Foto AP

Sagovornici "Novosti" smatraju da je Beograd preuzeo značajan rizik parafirajući stavku o premeštanju ambasade, ali i odredbe o 5G mreži, diverzifikaciji nabavke energenata. Međutim, smatraju i da je delegacija Srbije napravila analizu "troškova koristi" i da ne mora nužno da znači da će sporazum naneti ozbiljniju štetu našoj zemlji na drugim diplomatskim poljima.

Prema našim saznanjima, zasad je najveći rizik da Palestina prekine diplomatske odnose sa našom zemljom u trenutku kad dođe do premeštanja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. Mogla bi da bude poljuljana i dosadašnja podrška članica Arapske lige i velikih muslimanskih država oko Kosova, pre svih Irana, Iraka, Indonezije, Maroka, Alžira i Tunisa koji nisu priznali lažnu državu. Ne treba zaboraviti ni zvaničnu Ankaru, koja bi u ključnim međunarodnim forumima mogla da radi protiv interesa Srbije.

Šef diplomatije Ivica Dačić istakao je da se u Vašingtonu nije desilo ništa loše za Srbiju po pitanju statusa Kosova jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio međusobno priznavanje:

- Potpisivanje sporazuma je veliki spoljnopolitički događaj za Srbiju, i to treba pametno iskoristiti. Ne treba da čudi što je Tramp uneo u sporazum bliskoistočne teme, njemu je strateški cilj da bude što više zemalja sa ambasadom u Jerusalimu, a pre svega da (tzv.) Kosovo, ako ih Izrael prizna, a najavili su da hoće, bude prva muslimanska zemlja koja će tamo otvoriti ambasadu.

Foto Tanjug

Ivica Dačić

Zvanična Kina se do sada nije izjašnjavala o sporazumu iz Vašingtona. Izglađeni su i "šumovi na vezama" između Beograda i Moskve nakon neprimerenih komentara na "Fejsbuku" portparolke ruskog MSP Marije Zaharove na račun tretmana koji je predsednik Vučić imao u Beloj kući.

ZNAO SAM ŠTA JE U SPORAZUMU
PREDSEDNIK
Vučić se osvrnuo juče na spekulacije da je u poslednjem trenutku saznao da je u sporazum stavljena i tačka o ambasadi u Jerusalimu:
- Naravno da sam znao šta je pisalo u sporazumu. Na video-snimku je zabeleženo da sam se okrenuo u trenutku kada je Tramp pomenuo jul za otvaranje ambasade, zato što nije naglasio da misli na jul sledeće godine. U sporazumu inače stoji da sada u septembru treba da otvorimo predstavništvo PKS u Izraelu, i to je jedini razlog zbog kojeg sam se okrenuo.

Najpre su se telefonom čuli Vučić i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, a juče se oglasio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov:

- Došlo je do nesporazuma, Zaharova se izvinila i stoga polazim od toga da niko neće sumnjati u privrženost i duboko poštovanje koje imamo prema Srbiji u celini i prema rukovodstvu. NPaši prijateljski, partnerski odnosi i strateško partnerstvo sa Srbijom jedan su od prioriteta naše spoljne politike. Srpski narod je bratski narod i apsolutno svi, bez izuzetka, i rukovodstvo Rusije, i stručnjaci, i akademska javnost privrženi su razvoju našeg partnerstva, između ostalog i u cilju zaštite interesa bratskog srpskog naroda na međunarodnoj sceni.

Predsednik Vučić zahvalio je juče ruskom kolegi Putinu, Lavrovu i Peskovu na podršci našoj zemlji i razumevanju da se Srbija za svoje interese bori i u Vašingtonu.

FOTO: Depositphotos

JERUSALIM

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže nam da je dobro što je Srbija uspela da popravi i normalizuje odnose sa SAD, koja je i dalje jedna od najvećih svetskih sila:

- Domaćini, Trampova administracija, poneli su se malo nesuptilno, pa su u sporazumu nametnuli i neke teme koje su deo njihovog geopolitičkog takmičenja sa drugim silama. Ali to je prosto posledica realnog odnosa snaga i našoj strani se ne može ništa zameriti.

STANO: BRINE ODSTUPANjE OD REZOLUCIJE

PORTPAROL EU Peter Stano izjavio je da za Brisel pitanje premeštanja ambasada u Jerusalim predstavlja bilateralne najave Srbije i tzv. Kosova prema Izraelu, i podsetio da je stav EU poznat i da se nije promenio.

- Nema nijedna članica EU sa ambasadom u Jerusalimu, kao ni predstavništvo Unije. Pošto su Beograd i Priština odlučile da se kreću evropskim putem kao strateški prioritet, EU očekuje od obe strane da deluju u skladu sa tom odlukom. To je u saglasnosti i sa Rezolucijom 478 SB UN. Svi diplomatski koraci koji nisu u skladu s tim su predmet za zabrinutost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (72)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a