NE SUMNjAMO U PRIVRŽENOST I PRIJATELjSTVO SRPSKE VLASTI: Nakon peha Zaharove oglasio se zvanični Kremlj - Vučić se Putinu zahvalio na podršci

D. MILINKOVIĆ

08. 09. 2020. u 07:55

НЕ СУМЊАМО У ПРИВРЖЕНОСТ И ПРИЈАТЕЉСТВО СРПСКЕ ВЛАСТИ: Након пеха Захарове огласио се званични Кремљ - Вучић се Путину захвалио на подршци

Foto AP

DA li će pojedine tačke sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Prištinom koji je potpisan u Vašingtonu, posebno poslednja, o otvaranju ambasade Srbije u Jerusalimu, izazvati jače potrese u našim odnosima sa drugim velikim silama i arapskim državama - u najvećoj meri će zavisiti od veštine naše diplomatije da ključnim međunarodnim partnerima objasne razloge ovakvog poteza.

Sagovornici "Novosti" smatraju da je Beograd preuzeo značajan rizik parafirajući stavku o premeštanju ambasade, ali i odredbe o 5G mreži, diverzifikaciji nabavke energenata. Međutim, smatraju i da je delegacija Srbije napravila analizu "troškova koristi" i da ne mora nužno da znači da će sporazum naneti ozbiljniju štetu našoj zemlji na drugim diplomatskim poljima.

Prema našim saznanjima, zasad je najveći rizik da Palestina prekine diplomatske odnose sa našom zemljom u trenutku kad dođe do premeštanja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. Mogla bi da bude poljuljana i dosadašnja podrška članica Arapske lige i velikih muslimanskih država oko Kosova, pre svih Irana, Iraka, Indonezije, Maroka, Alžira i Tunisa koji nisu priznali lažnu državu. Ne treba zaboraviti ni zvaničnu Ankaru, koja bi u ključnim međunarodnim forumima mogla da radi protiv interesa Srbije.

Šef diplomatije Ivica Dačić istakao je da se u Vašingtonu nije desilo ništa loše za Srbiju po pitanju statusa Kosova jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio međusobno priznavanje:

- Potpisivanje sporazuma je veliki spoljnopolitički događaj za Srbiju, i to treba pametno iskoristiti. Ne treba da čudi što je Tramp uneo u sporazum bliskoistočne teme, njemu je strateški cilj da bude što više zemalja sa ambasadom u Jerusalimu, a pre svega da (tzv.) Kosovo, ako ih Izrael prizna, a najavili su da hoće, bude prva muslimanska zemlja koja će tamo otvoriti ambasadu.

Foto Tanjug

Ivica Dačić

Zvanična Kina se do sada nije izjašnjavala o sporazumu iz Vašingtona. Izglađeni su i "šumovi na vezama" između Beograda i Moskve nakon neprimerenih komentara na "Fejsbuku" portparolke ruskog MSP Marije Zaharove na račun tretmana koji je predsednik Vučić imao u Beloj kući.

ZNAO SAM ŠTA JE U SPORAZUMU
PREDSEDNIK
Vučić se osvrnuo juče na spekulacije da je u poslednjem trenutku saznao da je u sporazum stavljena i tačka o ambasadi u Jerusalimu:
- Naravno da sam znao šta je pisalo u sporazumu. Na video-snimku je zabeleženo da sam se okrenuo u trenutku kada je Tramp pomenuo jul za otvaranje ambasade, zato što nije naglasio da misli na jul sledeće godine. U sporazumu inače stoji da sada u septembru treba da otvorimo predstavništvo PKS u Izraelu, i to je jedini razlog zbog kojeg sam se okrenuo.

Najpre su se telefonom čuli Vučić i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, a juče se oglasio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov:

- Došlo je do nesporazuma, Zaharova se izvinila i stoga polazim od toga da niko neće sumnjati u privrženost i duboko poštovanje koje imamo prema Srbiji u celini i prema rukovodstvu. NPaši prijateljski, partnerski odnosi i strateško partnerstvo sa Srbijom jedan su od prioriteta naše spoljne politike. Srpski narod je bratski narod i apsolutno svi, bez izuzetka, i rukovodstvo Rusije, i stručnjaci, i akademska javnost privrženi su razvoju našeg partnerstva, između ostalog i u cilju zaštite interesa bratskog srpskog naroda na međunarodnoj sceni.

Predsednik Vučić zahvalio je juče ruskom kolegi Putinu, Lavrovu i Peskovu na podršci našoj zemlji i razumevanju da se Srbija za svoje interese bori i u Vašingtonu.

FOTO: Depositphotos

JERUSALIM

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže nam da je dobro što je Srbija uspela da popravi i normalizuje odnose sa SAD, koja je i dalje jedna od najvećih svetskih sila:

- Domaćini, Trampova administracija, poneli su se malo nesuptilno, pa su u sporazumu nametnuli i neke teme koje su deo njihovog geopolitičkog takmičenja sa drugim silama. Ali to je prosto posledica realnog odnosa snaga i našoj strani se ne može ništa zameriti.

STANO: BRINE ODSTUPANjE OD REZOLUCIJE

PORTPAROL EU Peter Stano izjavio je da za Brisel pitanje premeštanja ambasada u Jerusalim predstavlja bilateralne najave Srbije i tzv. Kosova prema Izraelu, i podsetio da je stav EU poznat i da se nije promenio.

- Nema nijedna članica EU sa ambasadom u Jerusalimu, kao ni predstavništvo Unije. Pošto su Beograd i Priština odlučile da se kreću evropskim putem kao strateški prioritet, EU očekuje od obe strane da deluju u skladu sa tom odlukom. To je u saglasnosti i sa Rezolucijom 478 SB UN. Svi diplomatski koraci koji nisu u skladu s tim su predmet za zabrinutost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (72)

Čiča Gorio

08.09.2020. 08:47

Bravo Vučiću!!! Tako rade ljudi koji misle na Mir i Život Naroda. Treba sa svakim biti prijatelj. Konačno se mora odbaciti ona izreka. Koja je vodila drugi svetski rat. "ko njie s nama on je protiv nas"... I udri ga bez ikakve najave Treba živeti u Miru ljudski!!!

Laki

08.09.2020. 09:38

@Čiča Gorio - Ne možeš sa svakim biti prijatelj. Negde dobijaš, negde gubiš. Čime misliš da se rukovodi SAD? Ko nije s njima, sankcije,a ako je sitan bombarduju ga.

Željko

08.09.2020. 09:30

.... "To je u saglasnosti i sa Rezolucijom 478 SB UN. Svi diplomatski koraci koji nisu u skladu s tim su predmet za zabrinutost"..... Suverenu, priznatu SR Jugoslaiju, koja je bila i član UN, 19 zemalja "zapadne demokratije" izbombardovali su 1999 BEZ DOZVOLE UN, pa se nisu nimalo zabrinuli. Licemer !

Veliša

08.09.2020. 10:00

@Željko - Putin je uvek bio uz Srbiju i srpski narod ova pomoć nam mnogo znači u ovaj situaciji od velike nam je koristi kada znamo da nas Rusija podržava.

Željko

08.09.2020. 13:30

@Veliša - @Veliša, ostali: Dobio sam puno negativnih lajkova na moj komentar, imam utisak da nije dobro pročitano ili protumačeno to što sam napisao. Ja sam kritikovao izjavu portpalora EU Petera Stane i smatram da je licemerno to što je izjavio u ime EU. Pozivati se na rezolucije SB UN, a sami ih kršili nebrojeno puta (kad im je to u interesu i još prošli nekažnjeno), ja to smatram krajnjim licemerstvom. Što se tiče Rusije i podrške našoj zemlji nemam nikakvih primedbi, naprotiv, veoma podržavam dobre odnose Srbije i Rusije. Svako dobro.

milica

08.09.2020. 09:32

Nema sumnje da se prijateljstvo sa Rusijom moze urusiti jednom izjavom, a pritom je ta izjava pogresno protumacena i od strane onih koji ne vole Srbiju iskarikirana.

OM

08.09.2020. 09:52

Naša diplomatija se pokazala na delu, čim je uspela da povuče veliki broj priznanja nezavisnosti Kosova, što je dovelo do toga da takozvano Kosovo ne priznaje više od pola država sveta.

Bojan

08.09.2020. 09:57

Citajuci ovaj tekst najvise me brini licemeren stav EU. Srbija treba da postuje Rezoluciju 478 SB UN, zato sto je to stav clanica EU. Da li te clanice EU postuju Rezoluciju SB UN 1244? Naravno da ne! Iskreno se radujem sto je Vucic pokazao da ce i Srbija da gleda svoje interese i nece vise moliti, plakati i kukati.

Vedran

08.09.2020. 10:44

Mnogo znace reci ohrabljenja iz Kremlja i nase bratske Rusije, zelimo i dobre i korektne odnose sa SAD i sa EU ali znamo ko su nam iskreni prijatelji i braca, nasa Rusija!

Dejan

08.09.2020. 10:51

Nema nikakve sumnje da se prijateljstvo sa Rusijom može urušiti jednom izjavom, a pritom je ta izjava pogrešno protumačena. To se pre svega odnosi od strane onih koji ne vole Srbiju. Izmedju Srbije i Rusije ostaje prijateljstvo, koje će biti potvrdjeno dolaskom Vladimira Putina u Srbiju u oktobru.

caca

08.09.2020. 11:19

Predsednik Putin je uvek bio uz Srbiju,uz Srpski narod! Ova pomoć i podrška nam mnogo znači u ovoj situaciji,i od velike nam je koristi!!! Veliko HVALA Putinu na svemu!!!!

Filip

08.09.2020. 12:48

Zar je neko mislio da će potpisivanje sporazuma u Vašingtonu obradovati sve u svetu? naravno da nekima ne odgovara. Ponovno uspostavljanje saradnje sa SAD ne odgovara svima, ali tako je u politici. Svako gleda svoje interese, a naš je saradnja sa svima.

anastasija

08.09.2020. 14:17

Вучићева политика јесте мир и стабилност у свету, зато и не чуди то што жели коректан однос са свим државама да оствари. Што се тиче саме Русије, они знају да је наша међусобна сарадња, наше пријатељство и наше братство трајно и да га нико никада неће угрозити разним лажима и подметањем. Руси су наша браћа, а породица се поштује и не издаје.

Varto Marx

08.09.2020. 14:49

Respekt prema Srpskom narodu.Vlada Srbije nije za povjerovti, promenljivi su kao vrijeme. Srbija nema takve intelegentne da bi ih postovali zapad i istok. Realnost bi bila neutralnost Srbije, danas je to nemoguce.

Marko

08.09.2020. 15:31

Predsednik Putin je na jedan mudar nacin iskazao svoje misljenje, pre svega, postujuci stavove Srbije. Rusija postuje Srbiju i tu nema nikakve sumnje i niti ce je ikada biti.

Vera

08.09.2020. 18:51

Jedan dobar dokaz za one koje tvrde da ima razdora izmedju Rusije i Srbije nakon sporazuma u Vasingtonu...Rusi su Srbima bratski narod i Putin razume i podrzava sve sto je u interesu Srbije...A hejteri uzaludno trose reci i energije, bez veze.

Ivana

08.09.2020. 20:15

Aleksandar Vučić i Putin imaju zaista odlične rezultate. Srbija imapredsednika kojem je stalo da građani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja.

jelena

08.09.2020. 22:11

Srbija i Rusija godinama imaju dobre odnose i odlicnu saradnju, verujemo jedni drugima i ne treba zaboraviti da je Rusija uvek uz nas i kad je dobro i kad je lose.