DANAS O OPTUŽNICAMA PROTIV ČLANOVA OVK: Na vidiku procesi protiv terorista?

S.S.R.

24. 08. 2020. u 07:10

ДАНАС О ОПТУЖНИЦАМА ПРОТИВ ЧЛАНОВА ОВК: На видику процеси против терориста?

Foto arhiva

SPECIJALNI sud za ratne zločine na KiM treba danas da potvrdi, odbaci ili vrati tužilaštvu optužnice protiv nekadašnjih predstavnika terorističke Oslobodilačke vojske Kosova.

To ne znači i da će javnost saznati ko su optuženi, jer sudija za prethodni postupak ima pravo da odluči hoće li svoju odluku obelodaniti.

U pitanju su optužnice podnete 24. februara, ali nije saopšteno ko su osumnjičeni i za koje zločine se terete. Ukoliko javnost danas ne sazna o kome se radi, krajnji rok za objavljivanje, u slučaju da je optužnica podignuta je prilikom prvog pojavljivanja optuženog pred sudom.

ADVOKATI NISU OPTIMISTI

ADVOKAT Toma Fila nije optimista kada je u pitanju Specijalni sud. Prilično je siguran da će sve biti po principu "tresla se gora, rodio se miš". Sličnog je mišljenja i njegov kolega Goran Petronijević, koji "nije ubeđen da će sud krenuti sa potvrđivanjem optužnica i pre očekuje odluke da one budu vraćene na dopunu".

Portparolka Specijalizovanih veća Kosova Angela Grip objasnila je da je članom 88. Pravilnika o radu suda predviđeno da sudija može da naloži privremeno neobelodanjivanje dokumenta zbog bezbednosti ili da bi se predupredilo narušavanje postupka.

Ukoliko optužnica bude potvrđena i predstavljena javnosti, počinje faza prethodnog postupka u kojoj sudija priprema predmet za suđenje.

Inače, više od 100 nekadašnjih pripadnika OVK dobilo je pozive za saslušanje u Hagu, dok su istražitelji sarađivali sa oko 1.000 svedoka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)