SVA VLAST SNS: Uz dominaciju naprednjaka, nastavljeno konstituisanje skupština u gradovima i opštinama

E. D. N.

21. 08. 2020. u 11:30

NAJVIŠE kadrovskih kombinatorika, od svih lokalnih samouprava u Srbiji, bilo je vezano za raspodelu rukovodećih mesta u Nišu.

СВА ВЛАСТ СНС: Уз доминацију напредњака, настављено конституисање скупштина у градовима и општинама

Foto: V. Ćirić

 I, deo "scenarija" je već realizovan, jer je tokom konstitutivne sednice Skupštine grada - posve podrazumevane verifikacije mandata novih odbornika - za predsednika izabran nekadašnji čelnik Gradske opštine Palilula i direktor ovdašnje "Elektrodistribucije" Boban Džunić. Na mestu sekretara ostaje Ružica Đorđević, a Skupština će danas od 11 sati birati i - gotovo izvesno - novog gradonačelnika.

Formirane su i odborničke grupe - SNS pod imenom "Aleksandar Vučić - za našu decu" sa 44, Ivica Dačić SPS i Dragan Marković Palma JS sa šest, "Niš, moj grad - Dragoslav Ćirković" sa četiri, SPAS sa tri, koliko ima i PUPS, te jedan samostalni odbornik Ruske stranke - Milan Krstić.

Zbog epidemiološke situacije, niška konstitutivna sednica je održana u sali Oficirskog doma, ispred kojeg su se okupili pripadnici pokreta Dveri koji su uzvikivali: "Lopovi, lopovi"... Čim je sednica počela, demonstranti su se razišli...

Neuporedivo manje bure je bilo u Kniću, gde je dominacija Srpske napredne stranke toliko ubedljiva, da su i svi novoimenovani funkcioneri iz njenog tabora. Predsednik lokalne Skupštine je, tako, Svetlana Anđelić koju će zamenjivati Milica Vučićević, dok je dosadašnji član Opštinskog veća Srećko Ilić u fotelji predsednika Opštine nasledio Miroslava Nikolića. Ilićev zamenik će biti Tanja Nikolić Gavrilović, a juče su izabrani i opštinski većnici - takođe svi naprednjaci, s obzirom na to da je SNS u Kniću, od ukupno 25 odborničkih mesta, osvojio - 19...

Foto: SO Knić

Kniž, novi predsednik Srećko Ilić

Bez neizvesnosti je proteklo i formiranje lokalne vlasti u Pirotu, gde je konstitutivna sednica - zbog epidemiološke situacije - održana u sali Doma kulture. Novi-stari gradonačelnik, u petom mandatu, je mr Vladan Vasić koji je na mestu čelnog čoveka Pirota od kraja 2003, kada je, posle prinudne uprave, pobedio na vanrednim lokalnim izborima. Sada je predvodio listu SNS i od ukupno 56 mandata u lokalnoj Skupštini, naprednjaci su osvojili 36. Zamenik gradonačelnika biće Miloš Colić, predsednik Skupštine grada dr Milena Dimitrvijević, a njen zamenik Karatina Tančić.

Na predlog gradonačelnika je izabrano i devetočlano Gradsko veće u kojem će vladajuću većinu predstavljati Aleksandar Ćirić, Mimica Kostić Đorđević, Bojan Ranđelović, Bratislav Rašić, Dejan Ranđelović, Slobodan Petrović i Sreten Savov, a socijaliste - koji imaju šest odbornika - Lalka Ćirić i Ivana Jovanović...

Foto: V. Ćirić

Dok reizbor naprednjaka Duška Nedinića i Gorana Ristića na mesta predsednik Opštine u Petrovcu na Mlavi i njegovog zamenika nije bio neko iznenađenje - zbog gotovo apsolutne dominacije SNS u ovom delu Srbije, pažnju privlači podatak da će Milančeta Aćimovića koji je izabran za predsednika Skupštine zamenjivati socijalista Dragan Marinković. U lokalnom parlamentu će sekretar i naredne četiri godine biti Milica Marković. Izabrano je i sedam članova novog Opštinskog veća...

Foto: V. N.

Petrovac na Mlavi, Duško Nedinica

Juče se glasalo i u Trsteniku gde je predsednik Opštine postala Milena Turk (SNS). Iako su naprednjaci i socijalisti uoči sednice potpisali koalicioni sporazum, svi članovi Opštinskog veća su iz redova Srpske napredne stranke.

ŽENA PRVI PUT NA ČELU NIŠA?

JOŠ aktuelni načelnik Nišavskog okruga Dragana Sotirovski (SNS) biće novi gradonačelnik Niša - potvrdio je za "Novosti" poverenik naprednjaka u najvećem gradu na Jugu Zvezdan Milovanović.

Foto: J. Ćosin

 

Ukoliko odbornici lokalnog parlamenta u kojem Srpska napredna stranka sa 47 predstavnika ima većinu od ukupno 61 mandata, Sotirovski (na slici u sredini, desno od sadašnjeg gradonačelnika Bulatovića) biće prva žena na čelu Niša. (J. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju