ODUSTALI OD ŽENEVSKE KONVENCIJE: Priština se prijavila, pa brže bolje povukla aplikaciju

Tanjug

18. 08. 2020. u 22:13

ОДУСТАЛИ ОД ЖЕНЕВСКЕ КОНВЕНЦИЈЕ: Приштина се пријавила, па брже боље повукла апликацију

Foto: J. Matijević

TZV. KOSOVO se prijavilo, a potom odustalo od namere da postane potpisnica Ženevske konvencije.

Kako javlja Koha pozivajući se na svoje izvore u Ministarstvu spoljnih poslova, apliciralo se pre oko mesec dana, ali je tada došlo do intervencije za povlačenje prijave zbog nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Ministarstvo nije pružilo objašnjenja za prijavu i razloge povlačenja, prenosi Kosovo onlajn.

Ženevska konvencija sastoji se od četiri osnovna sporazuma koji uključuju zaštitu civila, ratnih zarobljenika, ranjenika i humanitarnih radnika. Potpisale su ga i ratifikovale 194 države.

Nakon ukidanje reciprociteta od strane vlade Avdulaha Hotija, drugi zahtev iz Srbije bio je da tzv. Kosovo obustavi prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao uslov za zaustavljanje kampanje za povlačenje priznanja Kosova i povratak za pregovarački sto.

Ispunjavanje ovih zahteva potvrdio je premijer Hoti izaslaniku predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog, Ričardu Grenelu, pre suspendovanog sastanka od 27. juna.

Međutim, ministarka spoljnih poslova Meiza Haradinaj Stubla se nije složila sa odlukom da se obustave prijave za članstvo.

Putem objave na Fejsbuku 19. jula, ona je rekla da Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nije dalo nikakva obećanja ili se obavezalo prema Srbiji, a još manje da se odrekne napredovanja i jačanja svog međunarodnog subjektiviteta.

“Kosovo je nezavisna i demokratska država, koju je priznalo skoro 2/3 sveta, i članica mnogih međunarodnih i regionalnih organizacija. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nema nikakav dogovor ili obaćanje Srbiji, još manje da se odrekne napredovanja i jačanja svog međunarodnog subjektiviteta. MSP podržava premijera Hotija i sveobuhvatni tim Republike Kosovo da se uključi u dijalog radi postizanja obostranog priznavanja sa Srbijom, poštujući dva principa o kojima se ne pregovara: teritorijalni integritet i ustavni poredak", napisala je 19. jula Haradinaj Stubla.

Za opoziciju odustajanje od prijave i suspenzija drugih zahteva za članstvo u međunarodnim mehanizmima predstavlja odricanje od međunarodnog subjektiviteta.

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Fitore Pacolli rekla je za Kohu da ovaj pristup šteti Kosovu jer se radi o neviđenom presedanu u međunarodnim odnosima.

Butrint Beriša iz Prištinskog instituta za političke studije (PIPS) kaže da dijalog ne bi trebao biti razlog odustajanja od članstva u međunarodnim organizacijama.

"Sposobnost uspostavljanja odnosa sa drugima, tj. sa državama i međunarodnim organizacijama, jedan je od osnovnih elemenata državnosti. Ovo je tačka o kojoj apsolutno nikada ne bi trebalo da se raspravlja, bez obzira na okolnosti”, rekao je Beriša.

Kosovo nije članica nijedne velike međunarodne organizacije od 2014. godine, kada se pridružilo Venecijanskoj komisiji.

Ali ne zna se u koje organizacije je uspelo da se učlani do sada, jer na zvaničnom vebsajtu nema podataka o tačnom spisku.

Da bi se otvorio put zastupljenosti u regionalnim inicijativama, Kosovo je iz prethodnog dijaloga sa Srbijom pristalo da bude predstavljeno fusnotom, koja se još nije istopila, navodi Kosovo onlajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Dragan

19.08.2020. 10:05

KAD CE JEDNOM TI SIPTARI ILI ARNAUTI DA UTULE SEBI U GLAVU "SRBIJA JE PRIZNATA DRZAVA SA DVE AUTONOMNE POKRAJINE, VOJVODINU I KOSOVO I METOHIJA" NITI MOZE ONI DA PRIZNAJU SRBIJU JEL NISU NI CLAN UJEDINJENIH NACIJA NITI PRIZNATI U SVETU. KOSOVO I METOHIJA JE AUTONOMNA POKRAJINA REPUBLIKE SRBIJE !!!

Tatic Mile

20.08.2020. 02:31

Mislio sam da su ovi arnauti donekle civilizovani ali ne samo ja vec i ceo svet se vara. Trebalo bi ih naterati da sami napisu da je Kosovo i Metohija autonomija Srbije pa ce to verovatno jednom i prihvatiti za stvarnost Mislim da bi se trebao doneti zakon za svakog siptara koji kaze da je Kosovo drzava, odgovara za potpirivanje mrznje i sirenja organizovanog napada na sopstvenu drzavu Srbiju, pa kad ih se par stotina nadje u bajbuku drugi arnauti ce se smiriti.