SKUPŠTINA U PRIŠTINI: Počela raspravu o zakonu o tzv. OVK

Tanjug

07. 08. 2020. u 21:11

SKUPŠTINA privremenih prištinskih institucija počela je večeras raspravu o nacrtu zakona o vrednosti borbe tzv. OVK, uprkos kritikama dela javnosti, stranih diplomata u Prištini, kosovskih Srba i zvaničnog Beograda.

СКУПШТИНА У ПРИШТИНИ: Почела расправу о закону о тзв. ОВК

Foto: Tanjug/AP

Na početku rasprave, poslanik Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi rekao je da zakon ima suštinskih problema i da "ne podržava autentičnu istoriju OVK".

"Samoopredeljenje nije protiv vrednosti rata, da se one zaštite. Ali se postavlja pitanje da li ga treba zaštititi zakonom, koga treba zaštititi i od koga je ugrožen. OVK nije potrebna zaštita, već institucionalno priznavanje", rekao je Seljimi.

Predlagač zakona iz Demokratske partije Kosova (DPK) Gazmend Bitići, protiv čijeg je lidera Kadrija Veseljija Specijalni sud za zločine OVK podigao optužnicu, rekao da je zakon važan za "slavnu prošlost", prenelo je Kosovo onlajn.

Poslanici skupštine u Prištini počeli su večeras da razmatraju nacrt zakona o zaštiti borbe OVK, uprkos reakciji dela javnosti, pojedinih stranih diplomata i Srba sa Kosova, koji su ocenili da bi njegovo ugrozilo slobodu govora i rad Specijalnog suda u Hagu.

S druge strane, predstavnici albanskih partija podržali su donošenje takvog zakona, negirajući navode o tome da on ugrožava bilo koja građanska prava i tvrdeći da on ne zadire u nadležnosti krivičnog zakonika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da je za Srbiju "užasna vest" najavljeno donošenje zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK, jer je to uvođenje verbalnog delikta, zabrana drugačijeg mišljenja i dodatno šikaniranje i maltretiranje Srba.

On je dodao da je na to upozorio i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i zamolio ga da to uzme u obzir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!