O MILOŠEVIĆEVOM ODLASKU U KNIN: Srđan Milaković - Dostojanstvo nije na prodaju

J. KERBLER, dopisnik "Novosti" iz Zagreba

03. 08. 2020. u 17:00

О МИЛОШЕВИЋЕВОМ ОДЛАСКУ У КНИН: Срђан Милаковић - Достојанство није на продају

Foto: N. Fifić

ODLAZAK Borisa Miloševića u Knin neće poboljšati hrvatsko-srpske odnose i nismo mogli da ostanemo ravnodušni na tu odluku.

 Ovo je rekao, za "Novosti", predsednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković.

Druga po veličini srpska stranka, odmah posle SDSS, burno je reagovala na Miloševićevu najavu da će prisustvovati proslavi "Oluje", nazvavši to sramotom, i pozvala članove SDSS da se tome usprotive.

- Nismo mogli da ostanemo ravnodušni prema svemu tome. Postoji kolektivno sećanje na "Oluju", reč je i o istoriji tako nesrećnoj za srpsku zajednicu u Hrvatskoj i zbog svega toga nismo mogli da oćutimo.

* U SDSS tvrde da će taj gest pomoći da se poboljšaju hrvatsko-srpski odnosi i položaj Srba u Hrvatskoj...

- To se neće dogoditi, nikako. To je pre svega poniženje, nacionalna sramota, kompromitacija. Niko, pa ni Milošević, nije dobio podršku Srba da tako nešto uradi.

* Mislite li da je Milošević na svoju ruku doneo tu odluku?

- Nije on to osmislio, iako će sve kritike da idu na njega. Bila je to svakako neprimerena odluka koja će izazvati dodatne podele.

* Hoćete reći da će on, po vašem mišljenju, tamo predstavljati samog sebe kao člana vlade?

- Tako je, neće predstavljati celu srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

* Mnogi u Hrvatskoj smatraju da će tim odlaskom doći do normalizacije odnosa, čak između dve države...

- Vidite, mi Srbi u Hrvatskoj imamo razumevanja za mnogo toga, ali to ipak ne znači da možemo da pogazimo svoja osećanja. Nisu u ravni ni "Oluja" i Grubori, gde je počinjen zločin nad srpskim civilima. "Oluja" je najveća tragedija srpskog naroda u Hrvatskoj.

* A podržavate li da general Medved dođe u Grubore?

- Protiv toga nemam ništa.

* Gde ćete vi i članovi vaše stranke biti 5. avgusta?

- Ranijih godina sam kao građanin odlazio u Srbiju. Ove godine većina nas će odati počast srpskim žrtvama u "Oluji" i posle nje u crkvama u mestima u kojima živimo. Još ćemo da odlučimo hoćemo li imati komemoraciju na nekom drugom mestu, zbog problema sa epidemijom virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Draga

03.08.2020. 17:44

Ne bi trebao ni jedan Srbin, odakle god da je, da prisustvuje proslavi dana kada su ubijeni i proterani toliki Srbi iz Hrvatske, gde su vekovima živeli. Sramno.

Petar

04.08.2020. 12:35

Milakovic je pravi covek, ali Hrvati finansiraju Pupovca i jako tesko neko drugi moze da se probije. Srbi odavno ne izlaze na izvore u HR.

Mile

05.08.2020. 11:58

@Petar - Petre, SRBI bi trebali izaći na izbore da bi izabrali svoga predstavnika,a ne da im ga nameće hdz,pupovac je etno političar i on isključivo radi, radi svoje mat.koristi. Pa molim vas razmislite još jednom svojom glavom i napravite peticiju koji će reći da li su za pupavca ili za nekoga ko će ih dostojanstveno predstavljati i braniti njihove interese u EU.