BURA PRED GODIŠNJICU "OLUJE": Miloševićev odlazak u Knin sramota za sve Srbe

Jurica KERBLER, dopisnik "Novosti" iz Zagreba

03. 08. 2020. u 09:00

ŠTA čeka Borisa Miloševića u Kninu i posle njega, ali i Anju Šimpragu u Saboru, može se videti u reakcijama hrvatske desnice, ali i nekih srpskih stranaka u Hrvatskoj.

БУРА ПРЕД ГОДИШЊИЦУ ОЛУЈЕ: Милошевићев одлазак у Книн срамота за све Србе

Foto: Z. Jovanović

I to odmah nakon što je potpredsednik hrvatske vlade definitivno potvrdio da će 5. avgusta biti na obeležavanju dvadeset i pete godišnjice "Oluje".

Vidi se i šta čeka novu poslanicu iz redova srpske manjine nakon što je održala emotivni govor u parlamentu, a sada su drvlje i kamenje po njoj i njenoj porodici bacili brojni desničari.

Miloševićev odlazak u Knin sa mnogo ironije i nezadovoljstva dočekala je hrvatska desnica tvrdeći da to nije iskren potez. Njima posebno smeta koalicija HDZ i SDSS.

Iza kulisa vrše se velike pripreme da se izbegnu svi mogući incidenti 5. avgusta u Kninu, pre svega oni u režiji HOS. Razrađen je i detaljni scenario kako da se izbegnu ustaške provokacije, pa i oko samog učešća Miloševića u protokolu.

Iz Hrvatske je proterano 250.000 Srba

Oštra reakcija na odluku Miloševića da ide u Knin došla je i od srpske stranke u Hrvatskoj, Demokratskog saveza Srba, koji tvrdi da je to pogrešno, štetno i pre svega sramotno za srpski narod.

- Srbi u Hrvatskoj su pretrpeli mnoga stradanja i nepravde, ali su sačuvali nacionalnu svest i dostojanstvo, koje nisu ostavili Miloševiću na rasprodaju - navode u ovoj partiji, i podsećaju da je obeležavanje "Oluje" slavlje, a Srbi za to nemaju razloga.

Da se u Hrvatskoj ništa nije promenilo u zvaničnom stavu oko "Oluje" pokazuje reakcija Davora Božinovića, potpredsednika vlade, koji kaže da je "Oluja" najveći hrvatski praznik i najvažniji datum i da nema govora o izjednačavanju "Oluje" i Grubora i da je najavljeni odlazak ministra Tome Medveda na mesto gde su ubijeni nevini srpski civili samo civilizacijski potez da se oda poštovanje svim žrtvama.

Foto: Jutjub

Boris Milošević

Reagovao je i Luka Mišetić, advokat Ante Gotovine, koji ga je branio u Hagu, nakon što je Boris Milošević javnosti otkrio detalje kako je ubijena njegova baba Dara u Bribirskim Mostinama.

- Čovek koji je ubio baku Borisa Miloševića uhapšen je 1995. i osuđen za ubistvo 1996. Bio je svedok odbrane generala. Gotovine u Hagu, pozvan da dokažemo da je Hrvatska procesuirala ubistva nakon "Oluje".

Ubica Veselko Bilić je osuđen na 7,5 godina zatvora, a odležao je svega 3,5 godine.

Pogrešan, štetan i neshvatljiv potez

Na Šimpragin govor u Saboru odmah je "odgovorila" Danka Dražina, koja je bila pripadnica HOS-a, porukom "Anja, umukni". Dražina tvrdi da nije sigurna da Šimpraga, kao poslanica u Hrvatskom saboru, "voli svoju domovinu".

A da je u Hrvatskoj sve još daleko od toga da se može govoriti o demokratskim standardima pokazuje i izvesna Suzana Horvat, koja je članica lokalne organizacije vladajućeg HDZ u Križevcima, koja je na društvenim mrežama napisala da "Oluje" ne bi ni bilo da je Hrvatsku tada vodio Ante Pavelić, da bi neko u reakcijama dodao "i Adolf Hitler".

TO JE ETNIČKO ČIŠĆENjE

NEVEROVATNO je da jedna evropska država u 21. veku proslavlja dan kada je izvršen jedan od najvećih zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata, izjavio je član Glavnog odbora SNS Aleksandar Marković.

NEMA OPRAVDANjA

PREDSEDNIK Odbora za dijasporu Skupštine Srbije Miodrag Linta rekao je da ne može da nađe nikakvo opravdanje za postupak Borisa Miloševića (na slici) i dodao da osuđuje njegovu "nemoralnu, nerazumnu i sramnu" odluku da učestvuje u proslavi zločinačke akcije "Oluja".

Miodrag Linta je rekao da je "van svake pameti da politički predstavnik Srba bude u Kninu", gde se, kako je rekao, svake godine proslavlja proterivanje više od 250.000 Srba i ubijanje preko 2.000 Srba.

On je u saopštenju naveo da Hrvatska proslavlja dan kada je zločinačkom akcijom "Oluja" izvršila etničko čišćenje Srba iz Hrvatske, proteravši najveći deo srpskog naroda koji je vekovima živeo na ovim prostorima.

Podseća da je u ovom zločinačkom poduhvatu ubijeno ili nestalo više hiljada Srba, dok je proterano više stotina hiljada Srba, čija imovina je potom uništena ili opljačkana.

GENOCIDNA VERTIKALA

PREDSEDNIK Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da zločinačka akcija "Oluja" predstavlja završni čin ustaške genocidne vertikale koja se protezala tokom čitavog 20. veka i koja će zauvek ostati upisana kao jedna od najmračnijih stranica u istoriji evropskog kontinenta.

Poruke na mrežama: Da su nam samo živi Pavelić i Hitler

- Ta genocidna vertikala započeta je tokom pokolja i vešanja srpske nejači i starih od strane ustaša u Mačvi tokom Prvog svetskog rata, nastavljena sistematskim ubijanjem stotina hiljada Srba u Jasenovcu i drugim logorima smrti u NDH, a svoj završni čin ona je dobila u takozvanoj operaciji "Oluja", najvećem etničkom čišćenju jednog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta od vremena Drugog svetskog rata - naveo je Popović u izjavi za javnost.

Foto:AP

Ustaše u Blajburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu