LJUTI NA ĐILASA ZBOG ŽALBI ZAGREBU: Obraćanje lidera SSP preko hrvatskih medija dodatno uzdrmalo odnose u opoziciji

D. M.

28. 07. 2020. u 10:00

POKUŠAJI lidera stranke Slobode i pravde Dragana Đilasa da za promenu vlasti u Srbiji nađe saveznike u državama Evropske unije, uključujući Hrvatsku, nisu izazvali samo burnu reakciju stranaka vladajuće koalicije, već i njegovih partnera u bloku Savez za Srbiju, odnosno Udruženoj opoziciji.

ЉУТИ НА ЂИЛАСА ЗБОГ ЖАЛБИ ЗАГРЕБУ: Обраћање лидера ССП преко хрватских медија додатно уздрмало односе у опозицији

Novosti

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić više puta je Đilasu otvoreno zamerio zbog "kuknjave" evropskim zvaničnicima na vlasti u Srbiji, kojima malo-malo, pa piše otvorena pisma i traži pomoć. Jeremić smatra da to ne treba raditi, pogotovo ne javno.

Takođe, Jeremić, ali i predsednik Dveri Boško Obradović zamerili su Đilasu na poslednjem "ispadu" - intervjuu za hrvatski "Večernji list", jer smatraju da napadi na aktuelnu vlast preko "pozornice u Zagrebu" mogu biti kontraproduktivni i doneti opoziciji u Srbiji, pogotovo onoj sa prefiksom nacionalna, više štete nego koristi.

Brod tzv. Udružene opozicije već se žestoko ljulja i članice SzS posle neuspeha bojkota izbora praktično već nedeljama vode zasebne politike i akcije, i šalju samostalna saopštenja oko različitih aktuelnih političkih tema.

ZARATILI I SA BILČIKOM

ĐILAS se ne libi da oštro napadne svakog iz EU za koga smatra da ne kritikuje dovoljno vlasti u Srbiji. Tako je Ana Stevanović, član Predsedništva SSP, juče uputila otvoreno pismo Vladimiru Bilčiku, izvestiocu EP za Srbiju. Ona od Bilčika, koji je kritikovao odnos mađarskih vlasti prema medijima u toj zemlji, traži da koristi iste te aršine kada govori i o Srbiji. Ako takva reakcija izostane, Stevanovićeva upozorava Bilčika da će javnost u Srbiji biti "učvršćena u sumnjama da iz nekog razloga stoji na strani Vučićevog režima i da postaje saučesnik u ubijanju demokratije u Srbiji".

Okupljanje nije uspelo ni povodom pitanja vakcine protiv kovida 19, jer je Obradović odbio da potpiše zajednički apel Briselu da EU uključi i Srbiju u nabavku vakcina koja bude korišćena u zemljama Unije.

I Pokret socijalista oglasio se povodom Đilasovog intervjua "Večernjem listu", u kojem je lider SSP poručio da je "zadovoljan držanjem međunarodne zajednice, jer su tri poslaničke grupe u Evropskom parlamentu podržale zahtev dela srpske opozicije da se po ugledu na Makedoniju pošalju ekspertski timovi koji će oceniti stanje u oblasti medija i vladavine prava u Srbiji". Iz PS su poručili da "svako ko pljune Srbiju, dobije naslovnu u Hrvatskoj" i naglasili da pobedu Vučićeve liste na izborima ne mogu da zasene laži Đilasa i hrvatskih medija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (41)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri